CURTEA DE ARGES

image

Curtea de Arges har en helt spesiell plass i alle rumeneres hjerter, tross sine beskjedne 30000 innbyggere og en plassering utenfor allfarvei. Curtea de Arges huser Romanias historie, rumensk overtro og landets religiøse kultur og historie på en helt spesiell måte.  Er du i Pitesti eller Campulung Arges, bør du ta en dagstur til denne vakre byen. Den befinner seg kun 38 km fra Pitesti og ved foten av de storslåtte Fagarasfjellene i Argesdalen og med elva Arges som nabo.

Curtea de Arges sies å ha fått sitt første festningsverk så tidlig som 1330. I middelalderen var Curtea Valakias andre hovedstad etter Campulung Arges og seinere etter Targoviste.

Flere ruiner er bevart, blant annet kjellerne fra to prinseboliger bygget av steiner fraktet opp fra elva. Her finnes også den eldste kirken i Valakia, PRINSENS KIRKE. Denne kirken ble bygget av Radu Negru, prinsen som grunnla Valakia, også kjent som BASARAB. Sønnen hans Alaexander fortsatte arbeidene etter bysantinske ideer.

Men hovedseverdigheten i Curtea er klosteret bygget av prins Neagoe Basarab i 1514. Alle i Romania kjenner klosteret i Curtea de Arges. Prinsen selv ble kalt Den svarte prinsen, og rumenerne har knyttet mange legender til prins Neagoe.

Den svarte prinsen bestemte seg for å bygge en kirke vakrere enn noen hadde sett tidligere, og hentet hele ni byggherrer til Curtea for å fullføre drømmen. Men hver gang de kom til toppen av festningsverket, raste murene sammen. Prinsen og sjefen for byggherrene, Manole, bestemte at de måtte ofre et menneske for å få murene til å holde, og at det første mennesket som dukket opp på byggeplassen måtte bli offeret. Manoles kone var den første som kom - med lunsj til mannen sin - og hun ble derfor muret levende inn i murfundamentet. Manole selv ble så ulykkelig at han ville rømme, laget seg selv noen vinger for å fly bort, men vingene fungerte ikke og han krasjlanda nedenfor klosteret. I samme øyeblikk fosset en vannkilde opp på dødsstedet. Den dag i dag kan man kaste mynt i denne brønnen og ønske seg noe .

image

I virkeligheten var neppe byggingen så dramatisk. Prins Neagoe ledet selv arbeidet fra  begynnelse til start og klosteret stod ferdig i 1517. Seinere ble klosteret gravert av franske Lecompte de Nouy i 1876 og det er dette arbeidet besøkende ser i dag. Marmor og mosaikk ble hentet fra Istanbul, alteret er helt spesielt med rike ornamenter og korsene i taket er besatt av juveler. Overalt i klosteret finner man motiver fra Arabia, Persia og Georgia i en unik blanding.

Seinere konger og dronninger har bidratt til å smykke klosteret ytterligere. Noen kaller klosteret i Curtea de Arges for et av verdens underverker. Uansett er det et vakkert monument over Romanias historie.

Vlad "Dracula" Tepes sitt egentlig slott - Poenari - finnes også i nærheten av byen. Mer info på denne rumenske linken:

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015