RUMENSK POPMUSIKK

RUMENSK PÅ RUMENSK

Det nasjonale rumenske popmarkedet nærmest eksploderte i 1997-1998. En flom av rumenske popartister ble lansert og dominerte etter kort tid de nasjonale musikkanalene MCM og ATOMIC.  I dag MTV Romania U og KISS TV  - og ungarsk-rumenske MUSICMAX. Den nye musikkanalenU er interaktiv med sms-ønsker som avgjør spillelista.

Årsaken var ikke tilfeldig. Romania var satt under sterkt  press fra USA om å stoppe piratcd'ene med de store utenlandske artistene som solgtes rimelig på gatene i landet. CD'ene kom fra Kina og hadde en pris som gjorde at middelklassen kunne kjøpe dem. Orginalcd'er med samme kjente artist ville koste en ukeslønn for en gjennomsnittarbeider. - Den geniale løsningen - sett fra investorenes side - var å skape en rumensk popkultur på rumensk. Resultatet har vært en udiskuterbar suksess. I Romania er det de rumenske popgruppene som selger og som dominerer. Man har klonet plastikkartister fra utlandet, stæsjet dem opp og satt på rytmeboksene med rumenske tekster, og popmaskinene har bare rullet med større og større fart.

For et utenlandsk øre er dette mer eller mindre ræl, og de verste døgnfluene opptrer med mime langs Svartehavskysten om sommeren på direktesendt-TV, og rumenerne liker det så lenge jentene ser sexy ut og gutta er pynta opp - og kan et par dansetrinn etter å ha rømt fra en aerobicklasse.

Det som overrasker at midt i denne masseproduserte kvasirumenske popkulturen, framstår det også en rekke store artister - både innen rock og pop - som virkelig er dyktige - og som hadde hatt store internasjonal muligheter hvis de hadde sunget på engelsk og hadde lansert seg med det for øye. Disse artistene lever sitt eget liv ,og selger plater og holder konserter år etter år.

FRA DIRECTIA 5 TIL 3 SUD EST OG SISTEM

image

Den aller største kvalitetsgruppen over et tiår er trolig DIRECTIA 5. De skriver musikken sin selv og framfører den uten tricks. Musikken omfatter melodiøse, såre ballader og raske rockelåter med meningsfulle tekster. Inspirasjonen fra Eros Ramazotti er hørbar, men ikke påtrengende.

DIRECTIA 5 har holdt på i 16 år. Deres album OCTOMBRE er en rolig oppfølger til mange år med store hits i Romania som "Obsesia" og "Daca sti" DIRECTIA 5 består av Marian Ionescu på bass, Cristian Enache sang, Nicu Damalan på gitar og Marius Kesseri på rytme. . Musikkbladet FAN beskriver bandet som Romanias beste i sin klasse. I det siste har bandet gitt ut samlecd-er med hits fra alle 10 årene, også en cd der gruppa synger sammen med nyere rumenske artister.  Konsertene deres samler alltid stint med folk i alle aldre.

Webside: www.directia5.com

   HALOGRAF   

er en annen rockegruppe som historisk sett er Romanias største sammen med COMPACT, siden de har holdt på helt siden kommunisttida da det var svært dårlige levekår for den slags vestlig "dekadens". COMPACT finnes i ulike oppgaver, men COMPACT 3 er nok den beste. Blant de yngste er dette oldingene i rumensk rock som har gått ut på dato,-  og tungrockgruppa IRIS er de yngstes alternativ. Gruppa samarbeider vinteren 2002/2003 med levningene fra Uriah Heep.

Webside HALOGRAF: www.halograf.info.ro

image

Innenfor rap skjer det mye. En rekke bakgårdsartister fra Bucuresti har nådd langt med sine krasse og rå tekster om et liv som all rumensk ungdom kan kjenne seg igjen i. Kriminalitet, dop, pengemangel, mafia..... Her er rappen virkelig et uttrykk for realiteten og ikke en lekesak på pc-gutterommet. Dessverre selger de ikke så mye som platebossene ønsker seg, og de må ofte gi seg etter en release eller to. Erstatningene er halvrappere som den tjukke og landsforviste amerikaneren Tiger One som rapper på engelsk med riff på rumensk - med rumenske syngedamer som ligger og vrir seg i maisåkeren.

Technodance - grupper som ACTIV og SISTEM lager melodiøse danseriff som kunne ha vært produsert hvorsomhelst, og gruppene har hatt suksess både i Sverige, Latvia, Spania, Tyskland og sistnevnte i Eurosong.

3 SUD EST 

image

Seigliva popkonger som 3 SUD EST fra Constanta kan sakene sine. Disse guttene holdt på i fem år og toppet listene med den ene etter den andre låtene. De kommer fra Constanta, byen som av mange blir sett på som Romanias popmaskin nr 1.

Gruppa 3 SUD EST har egen hjemmeside på www.3se.ro  Siste utgitte album kan lastes ned og kjøpes på www.catmusic.ro

  SISTEM  

image

SISTEM har sin webside her: SISTEM

MANELE

Sommeren 2001 var "MANELE" den store musikksjangeren i Romania, blant alle typer ungdom. Den kom for å bli og er like populær nå årene etter. Om vi skulle karakterisere denne helt spesielle sjangeren, må det bli "sigøynerrock". Manele er rumensk folkemusikk i popform, med tyrkiske overtoner, småarabiske rytmer og en poppig rytmeboks som pakker inn det hele. Tekstene er også en viktig del i manele, de skal handle om hverdagen, kjærlighetssorg, lengsel, dumme foreldre og pengemangel. Voksne rumenere fnyser av denne musikkformen og anser den som et hån mot folkemusikken, men ungdommen har tatt den til seg som sin. Manele er sikkert også et forsøk på å finne fram til en egen rumensk identitet innenfor popmusikken. Manele har kommet for å bli. Sommeren 2003 hadde manele en fornyelse gjennom sjangeren MANELE RELOADED, manele i remix med mer discolyd. 2006 lever manele videre blant folk flest og den store manelekongen er Guta.

Vil du vite mer, kan du surfe www.music.ro . Linkene er på rumensk og noen ganger sovende, men er de oppe kan du også laste ned musikk fra sida. Enkelte artistlinker tillater også nedlasting av hele videoer i AVI-format.

Populære popartister i Romania av nyere og gammel dato:

 • Inna
 • Alexandra Stan
 • Dan Balan
 • Connect – R
 • Smiley
 • DJ PROJECT
 • Loredana
 • Alex Vela
 • Ovi
 • La la Band
 • Paraziti
 • Bug Mafia
 • Voltaj
 • Stefan Banica JR
Anna Lesko
Paula Seling VAMA VECHE ACTIV
Marcel Pavel

Desperado
Candy
Taxi
Monica Anghel Blondy
K-pital
Animal X

Keo

HI-Q
Ca$$a Loco

Spin

Class

Proconsul

Tiger One

Nicola
Mihai Traistariu
Andreea Balan
Studio One

Delia

Morandi
Sistem
Bere Gratis
VH 2
Corina
Luminita Anghel
Mandinga Holograf
Nico Keo Impact O-Zone
Directia 5 3 Sud Est Akcent Iris

Når stemplingsdatoen går ut på disse, er usikkert. TAXI og PROCONSUL er allerede en veletablert rockegruppe, mens 3rei Sud Est og Animal X har overlevd flere sesonger med snille dance-hits sammen med puppepopens representanter CANDY og BLONDY. Det samme har VOLTAJ som fenger et sammensatt publikum. Vinteren 2005/2006 ble MORANDI Romanias store popgruppe - og gruppa er også landets første som har oppnådd stjernestatus ved å bare synge på engelsk. - http://en.wikipedia.org/wiki/Morandi_(band)

MORANDI - RUMENSK POPEKSPORT

image
Etter O-Zone, Sistem, Accent og Activ – som alle har hatt internasjonal suksess de siste årene, er det pr 2006 duoen MORANDI som vedlikeholder Romanias oppadgående status som popnasjon i utlandet. Ukjent kanskje i Skandinavia, men store i Italia, Hellas, Portugal og Spania. Ikke alle i Romania vet umiddelbart at Morandi er rumensk, siden de i motsetning til sine kollegaer stort sett synger på engelsk. Noe som er uvanlig i rumensk popbransje. Men MORANDI er 100% rumensk og komponerer musikken sin selv. Guttene Marius Moga og Andreas Stefas kommer fra Alba Iulia og slo gjennom med albumet REVERSE. Låta ”Love Me ” ble en videohit på europeisk musikk-TV og MORANDI ble nummer en i Romania med ”Falling alseep” | www.minimaximo.ro | Morandi ble lansert i England september 2006.

KONSERTLINKER I ROMANIA:

WWW.THEMISSION.RO | WWW.BILETE.RO | WWW.MYTICKETS.RO | WWW.PORT.RO

MER OM RUMENSK MUSIKK-TV

Det har vært tre rene musikkanaler i Romania; ATOMIC, MCM og MTV Romania. I dag er det U, MTV Romania og KISS TV ( ex-ATOMIC og ex-KLumea ) og MUSICMAX som dominerer.

De to første er helt rumenskspråklige, med KISS TV som den mest sette. KISS TV promoterer nesten utelukkende videoer med rumenske artister og utenU og KISS TV  hadde de rumenske plateselskapene ikke overlevd. Sammenhengen mellom selskapene og musikkanalene er to sider av samme sak. . .

Rumenerne kjøper fortsatt kassetter siden mange ikke har andre formater hjemme, men salget av CD'er er økende og tilbudet ofte parallellt kassett-cd. En CD med en rumensk artist koster rundt 150 000 lei på gata.

Rumenske artister med penger har startet sine egne plateselskap, og tar ungdommer inn fra gata til ferdigskrevne låter ene og alene på grunn av utseendet. Mafian er også på banen, og ordet musikkmafia er bokstavelig ment. Rike ungdommer helt uten talent betaler også for å få laget sine egne videoer til helt intetsigende låter.

Resultatet er har vært nedslående og komisk. 80% av det som sendes på KISS TV og U er så elendig - ikke minst videoteknisk - at gruppene framstår som tragiske parodier på seg selv. De hoppes og vrikkes, drikkes champis og feite biler ruller opp i en eneste intetsigende strøm som er totalt fjern for den vanlige rumener og dønn kjedelig for enhver. Og artistenes stemmer låter surt selv på playback. At rumenerne kjøper dette, er underlig.

Når innslag med grupper som DIRECTICA 5, PROCONSULT og TAXI vises er det en ren befrielse. Det er også videolåter som er preget av etnisk musikk, rumensk pop basert på egen kulturarv. Grupper som PARAZITI synger også om denne noe korrupte rumenske popindustrien.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015