Sighetu Marmatiei - Romanias nordligste by

image

Sighetu Marmatiei har status som Romanias nordligste by med sine nær 47000 innbyggere. Byen ligger der elvene Tisa, Iza og Ronisoara møtes.

De innfødte kaller byen sin bare for Sighet, - som er et gammelt ord for festning. Byen er mest kjent for sin fargerike vinterfestival og et historisk fengsel. Sighet ligger bare noen få kilometer fra den ukrainske grensa.

Markedene i byen er noen av de mest livlige i Romania og bondetradisjonene holdes levende. Byen har støvete og travle  gater med en rekke kirker og synagoger spredt ut over hele sentrum.

Jødene i Romania har et spesielt forhold til Sighet. Nobelprisvinneren ELIE WIESEL ble født og deportert fra Sighet, og familiens hus står fortsatt i Dragos Voda-gaten.

Et monument over Holocaustofrene står på Gheorge Dojagaten. Denne websiden forteller om noen av forfølgelsene: http://thedagger.com/archive/romania/jews/

Utover et etnografisk museum med fargerike nasjonaldrakter og Artis Ruxel sitt kunstgalleri er Sighet Fengsel uten tvil byens største severdighet.

I 1947 startet kommunistregimet i Romania en heksejakt på politiske motstandere. Tusenvis av rumenere ble drept, torturert og deportert. Romanias intellektuelle elite havnet i Sighet- fengselet. Mellom 1948 og 1952 satt over 180 av Romanias mest kjente opposisjonelle i dette fengselet under maksimale sikringsforhold. I dag virker ikke fengselet fryktinngytende, men må ha vært det for de kjente politikerne som satt der. 51 av dem omkom i fengselet. En minneplate i marmor forteller hvem som døde og hvem de var. Stedet ble stengt i 1974, men ble gjenåpnet i 1989 som et studiesenter.

Bilder av byen:

http://www.sighet.ro/galeriefoto.htm

Været i Sighet akkurat nå >>

Web:

http://www.sighetumarmatiei.alphanet.ro/index_eng.html

http://www.sighet.go.ro

Motel ***

HVORDAN KOMMER JEG DIT? - Fra Bucuresti Nord går det et tog i 17-tiden som er framme i Sighet ca 06 neste morgen. Detaljer på www.cfr.ro  Altså en togreise på rundt 13 timer fra hovedstaden. Fra Cluj Napoca tar en togtur rundt 6 timer.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015