LEIE BOLIG I ROMANIA

Det er enkelt å leie leilighet i Romania, enten det er for ferie eller for et lengre opphold. Mange rumenere leier sine leiligheter gjennom hele livet, så markedet er stort. Etter finanskrisen har utvalget av leiligheter også blitt vesentlig større i den øverste standarden - siden mange eiere ikke finner det lønnsomt å selge. En vanlig pris i Romania er 200 euro pr mnd for en toromsleilighet som har det meste. Likevel kan standarden variere enormt og det er helt nødvendig å sjekke leiligheten først. Det er også viktig å vite hvordan ting fungerer i blokken

LEIE BOSTED FOR LENGRE ELLER KORTERE TID

* Se deg godt rundt først. Spør lokale kjente om hvor og hva de anbefaler. Har du rumenske bekjente, sett dem i sving for deg. Det er det beste. Eller det nest beste_Finn andre skandinaver om mulig som har tatt runden før deg. Ta en henvendelse til den norske ambassaden i Bucuresti om tips hvis du er helt blank.

* Eller hvis du er helt uten nettverk i Romania_Ta kontakt med et lisensbyrå. Be om visninger. Gjør det klinkende klart at du bare ser etter leilighet å leie, og ikke skal kjøpet - ellers kan det oppstå regninger og misforståelser. I Romania er det ekstra viktig å være ekstra tydelig og klinkende klar i alle pengesaker. Noter deg navn ,telefon, adresse og bulletin-nummer på den personen som du har kontakt med i byrået. Vær klar over at ansatte på byråer uansett skummer litt fløte, så ved å være obs reduserer du denne ekstrautgiften. Eliminere den klarer du ikke.

* Finner du en interessant leilighet, lei den først i tre måneder. Si som det er at du vil prøvebo i området først. Få estimert alle tenkelige utgifter pr mnd. Snakk med eieren direkte om dette. La alle papirer gå gjennom byrået. Få alt skriftlig på engelsk.

FERIELEILIGHET

Som andre steder er ferieleilighet i Romania et praktisk og rimelig boalternativ til hotell hvis du reiser med flere og skal være borte ei stund. Utvalget har vært begrenset, men det bygges ferieleiligheter i høyt tempo på de fleste feriestedene. I hovedstaden Bucuresti finnes flere firmaer som leier ut fine leiligheter for korte og lengre perioder på en profesjonell måte over internett. Eksempler her:

RomaniaComfort.com
Adrian's Apt.
Romvision

Det snodige er at Romanias mest attraktive reisemål, Svartehavskysten, ikke har tilsvarende tilbud. Det kommer, men man iler langsomt. Siden Mamaia på mange måter er utbygd 100%, er det de andre badebyene som bygger ferieleiligheter. Det samme skjer nord for Mamaia mot Navodari og Corbu. Det er bygget ferieleiligheter i Mamaia i 2009 og 2010, men disse ble solgt til ikke-utleiere på kort tid.

FERIELEILIGHETER VED SVARTEHAVET

Når lesere av RR ber om hjelp til å finne en ferieleilighet ved kysten, ber de alltid om en leilighet nær stranda og gjerne i Mamaia. I slike tilfeller finnes det bare en mulighet, leilighet i et hotell.

De fleste hoteller i Mamaia har en eller to apartments i øverste etasje som leies ut på samme måte som et hotellrom. Men i høysesongen følger disse leilighetene prisene på hotellet ellers, og det blir dyrt og heller ikke så privat som self-catering kan være i andre land. Det er lesere som har fått påtale av resepsjonen når man kommer med bæreposer med mat bla. annet til disse "leilighetene", noe som selvfølgelig er helt uhørt. Og igjen:Prisene er vavittig høye i Mamaia sammelignet med de andre badebyene, standarden iberegnet.

Situasjonen er den samme på de andre kjente badestedene langs kysten. Turistene innkvarteres i hotellrom, i små pensjonater eller private rom der husverten deler fasiliteter med turistene. Dette siste markedet er stort sommerstid, og du ser folk stå langs turistveiene med nøkler som tegn på at det har et rom å leie ut. Skiltet sier CAZARE

Hvis du vil ha en egen ferieleilighet må du som regel ut på det private utleiemarkedet som rumenerne selv bruker når de ser etter husvære. Løsningen er å finne leiligheter inne i Constanta by, i Eforie Nord, Mangalia eller Navodari som er bysamfunn med et eget liv uavhengig av turismen. Avstandene til strendene er korte, transporttilbudet er godt og du har service og butikker nærmere deg enn i selve badebyens midte. Så selv om du primært ville ha leilighet rett på stranda, kan en byleilighet i sum gi deg mange fordeler.

Prisene ligger på 210 - 450 euro pr måned avhengig av standard og beliggenhet, - og utbudet er stort og omfattende. Det er få som leier ut for kortere perioder enn 3 måneder og leien betales alltid på forskudd for tre måneder uansett leieperiode. Selv om du kanskje bare skal være i området 1 eller 2 mnd kan det likevel lønne seg å leie for en slik minimumsperiode.

Constanta er en storby og her kan du finne alt fra enkle studios til leiligheter med mange soverom i flere etasjer. De fleste leilighetene har to soverom og alle er plassert i en eller annen form for blokk. Unntaket er murhusene i gamlebyen ned mot Casino, men her er det få som leier ut.

De beste leilighetene finner du i sentrum, fra Casa de Cultura og ned mot Tomis, eller bydelen Tomis 3.  Rundt jernbanestasjonen finnes mange tilbud, selv om dette området er litt rufsete kveldstid. FALEZA NORD er boligblokkene du ser fra Mamaia og de har havutsikt, er relativt nye - men også dyrere fordi det er stas å bo her blant den rumenske middelklassen. Havutsikten er flott, men området rundt er ikke trivelig før du kommer til Mamaia.

Er du på jakt etter det aller billigste og villig til å leve tett på rumensk hverdagsliv, er Navodari 8 minutter nord for Mamaia glimrende. Her er det flust med ledige leiligheter og lave priser. Her bør du velge sentrum ellers kan hverdagsproblemer som fravær av vann og strøm bli mer enn en enkelthendelse.

I Eforie Nord er det ikke mange høyblokker, og her kan man finne store og eldre leiligheter i lavblokker og rekkehus i sentrumbebyggelsen. Men prisene i Eforie kan variere mye fordi folk er vante med å leie ut i høysesongen.

Et siste alternativ er trivelige Mangalia med velholdte blokker helt inn mot sentrum. Her er stranda også rett ved og man kan gå til alle fasiliteter. Leiligheter i Mangalia annonseres oftest gjennom eiendomsbyråer med plakater i vinduene i selve sentrum.

Å SØKE

Leilighetene finner du på to måter: Gjennom privatannonser i lokalavisa | på nett eller gjennom en eiendomsmegler. De siste tar 10-20% avanse og er derfor alltid dyrere enn en direkte løsning. Men samtidig kan du få hjelp og visninger på engelsk, og det gir mange en trygghet. Mange vil leie ut til vestlige turister fordi de er sikre betalere, men samtidig kan eierne skru prisene i været når de forhandler med utlendinger. Her må man få avklart alt på forhånd og gjerne skrive det ned. En lokalkjent som ordner alt for deg på vegne av deg, er det aller beste.

Du vil neppe få en formell leiekontrakt for da vil utleieren få en saftig skatteprosent på ekstrainntektene, men du kan lage en privat avtale som kan rydde opp i eventuelle misforståelser seinere. Det er også mulig å få slike avtaler stemplet hos en advokat eller notar publucus

Du bør sjekke kjøkken og bad, og samtidig sjekke at blokka som enhet er en god betaler til el - og vannverket. Ellers kan både lys og varmtvann bli skrudd av til alle i blokka har betalt regningen sin. Her skilles det ikke mellom eierne, hele blokka sees under ett. Mange blokker har fortsatt dette systemet.

Sjekkliste:

DØR- og NØKKELSYSTEMET
Intercom, ekstradører, hvem har nøkkel?

KJØKKEN OG GASSFORSYNINGEN
Propanleveringen, lufting av kjøkkenet ved evt.  gasslekkasje

BAD OG TOALETT
Renhold, vannforsyningen, balansen kaldt og varmt vann, trykket, program for varmtvannet?

USTYR SOM KAN BRUKES
TV, sengetøy, kjøkkenutstyr? Kabel-TV innlagt? Bredbåndkabel tilgjengelig? Dette siste er ganske vanlig i rumenske storbyer.

POSTKASSENE

HEISANLEGGET

BRANNSIKKERHET

Skal du ta inn post for eieren? Hva leveres hvor? Fellesregninger på gass og lys. Hvor mye? Er heisene i blokka gode? Er nødutgangene ok?

ADRESSER
Tillitsmannen i oppgangen, telefon og adresse til eieren, gjerne kopi av bulletin | idkort til eieren.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015