TARGOVISTE

image

Targoviste ligger 50 km nord for Bucuresti og har nær 100 000 innbyggere. Det er en svært vakker by som domineres av lavhus i sentrum og et godt organisert bybilde.

image
Vi som har levd ei stund husker de groteske bildene av det henrettede dikatorparet jula 1989, TV-bilder som ble sendt verden rundt for å vise at undertrykkerne var døde. Paret ble arrestert i Titu nordvest for Targoviste og skutt første juledag i en militærleir i Targoviste. Byen vil for alltid ble forbundet med disse hendelsene,men har mye mer å by på.

Targoviste er en historisk by på alle måter. Draculamyten Vlad Tepes holdt hoff her, og byen var Valakias hovedsstad fra 1418 til 1659 før Bucuresti ble landets hovedstad. Man regner med at byen ble grunnlagt i 1396 - da som en stor markedsby der handelen blomstret.

Turister som kommer til Targoviste vil selvfølgelig gjerne se militærbrakkene hvor Ceausescu ble henrettet. De ligger faktisk rett til høyre når du forlater jernbanestasjonen. Snodig nok er fotografering eller besøk ikke tillatt, noe som igjen bekrefter Romanias vedvarende schizofreni angående hva som skjedde desember 1989. Man diskuterer fortsatt om man skal opprette et stort samtidshistorisk museum her.

image 

Vlad Tepes sin residens CURTEA DOMNEASCA derimot er tilgjengelig. Her finne også SOLTÅRNET hvor vakter kunngjorde at byens porter ble stengt når sola gikk ned. Ellers har byen et KUNSTMUSEUM, et HISTORISK MUSEUM og - som variasjon, et POLITIMUSEUM som viser historien til det rumenske politi. Andre severdigheter er et FORFATTERMUSEUM, UNIVERSITETSKIRKEN og STELEAKIRKEN. Den siste kirken egentlig et kloster fra 1634. DET ARKEOLOGISKE MUSEET i Targoviste er heller av liten betydning, mens METROPOLITAN-KIRKEN og DEALUKLOSTERET kan være et besøk verdt.

Targoviste er en trivelig og livlig by. Den er delt i to. Alle butikker og hoteller ligger rundt SENTRALPARKEN, museene og andre severdigheter er samlet i den gamle bydelen rundt hovedgata CALEA DOMNEASCA. I SENTRALPARKEN finnes et lite kapell til minne om de som ofret livet under revolusjonen i 1989.

image

Undertegnede har besøkt Targoviste ved flere anledninger, og det som gjorde mest inntrykk første gangen var hvor vakker byen var - og BARNDOMSMUREN. Maleren Marin Raducu har her sammen med flere hundre hjemløse barn malt muren rundt byens største barnehjem som en påminnelse om alle foreldreløse barn i Romania. Raduca har selv vært barnehjemsbarn, og muren skulle lyse opp det grå livet innenfor. Man kan også besøke selve barnehjemmet.

Togstasjonen ligger 20 minutters gange fra sentrum, mens busstasjonen ligger 3 km nordvest fra selve sentrum.Togtider: www.cfr.ro

Overnatting: www.tourneo.ro

 

image 

Kommunal webside: http://www.pmtgv.ro/

 

Bilder på Facebook

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015