112 er felles nødnummer i Romania som i andre land. Er situasjonen ekstrem eller kritisk, skal du alltid ringe dette nummeret. Legene i Romania hevder det er et overforbruk av dette nummeret, så noen innledende spørsmål er vanlig.
Blir du selv alvorlig syk eller utsatt for en ulykke, eller dette skjer dine nærmeste, forsøk å ha all mulig legitimasjon med deg eller på deg. Det er påbudt med ID i Romania. Er du med noen som blir hentet i ambulanse, sørg for å notere navn på leger, sykehusavdelinger og mottak hvis mulig.
Når situasjonen har stabilisert seg, ring ditt forsikringsselskap uansett. Er du ikke fornøyd med forholdene på en avdeling, be om å bli flyttet. Men gjør det til en sjef, ikke til det vanlige personalet.
For mindre ubehag eller lidelser som magebesvær eller feber kan ofte det nærmeste apotek være den beste løsningen. Alle rumenske farmaseuter har topp utdannelse og kan ofte gi en anbefaling både om lege og medisiner.
Vanlig pris for en legekonsultasjon privat eller lokalt er 40 - 50 ron.
Ved tyveri skal du alltid varsle nærmeste politistasjon. Er det en politibetjent i nærheten, ta kontakt. Hun eller hun vil ta deg med til stasjonen. Bor du på hotell, vil resepsjonen hjelpe deg med en adresse og taxi. Betal aldri noe eller fyll aldri ut noe i gate eller på torg, bare på selve stasjonen. Og alle dokumenter skal stemples. Beregn god tid. Spesielt hvis de må hente noen som snakker engelsk.
Tyveri som er utført med vold eller bruk av makt, blir sett på som et grovt lovbrudd i Romania og skal alltid innrapporteres til det lokale rettsapparatet. | Tribunal. I et slikt tilfelle må du om mulig etablere vitner som også må være med degpå stasjonen.
Norges ambassade i Romania | www.norvegia.ro