NEPTUN OG OLIMP

image

NEPTUN ca 40 km sør for Constanta - videre sør for Eforie - var diktatorens feriested, og her var alt relativt moderne og effektivt selv under kommunismens svanesang. Det å feriere i Neptun har vært sett på som eliteferie i Romania i flere tiår. Fremdeles er det litt ekstra stas for den jevne rumener å si at familien har feriert i Neptun. Olimp er en liten badeby rett nord for Neptun - og Neptun | Olimp nevnes ofte i samme slengen.

Lenge så det ut som Neptun ville bli hengende etter - siden Mamaia har fått en helrenovering. Nå endrer dette seg igjen, investorene har kastet seg over stedet og velfungerende hoteller setter Neptun igjen på feriekartet.

Neptun/Olimp er rolig og småelegant, med mange store hoteller som ligger litt i avstand fra hverandre. Når stranda i Neptun svinger utenfor sentrum mot nord, kalles den OLIMP. Her ligger også et av den henrettede diktatorens svære sommerpalasser.

På en måte er Neptun to badebyer, en strandstripe utenfor byen som kalles OLIMP og selve badebyen NEPTUN med butikker, restauranter, hoteller og underholdningstilbud. I juli er det vanlig at flere rumenske TV-stasjoner sender frokost-TV fra en eller annen bassengkant i området. Liker du å gå turer, kan man gå fra det ene stedet til det andre gjennom frodige og grønne parkområder.

Selve Neptun er ikke mer enn en lang hovedgate - og noen sideveier som fører ut til strandområdet som ligger vakkert til litt for seg selv etter en park, en innsjø og skog.

image

OLIMP | Hotellink: www.olimpestival.ro | Hoteller i Olimp

Dette er et familiested, og trygt for unger. Langgrunt noen steder og klart vann. Strendene er formet som små bukter med moloer her og der. Diskotekene ligger for det meste på hotellene, og stedet er rettet mot den selvaktive og sportslig interesserte gjesten. Du kan  bowle, spille tennis, stå vannski og bade stort sett i nærheten av hotellet uansett hvilket hotell du skulle velge. Hotellene her har tradisjonelt sett bedre standard her enn de nærmeste nabobyene, og mange rumenere sier fortsatt at Olimp og Neptun er landets beste feriested. Utenfor hotellkompleksene er prisnivået ikke høyere enn i Mamaia, overraskende nok. Tross frekvensen av Romanias overklasse og kjendiser.

Med den vellykkede opprustningen av Mamaia de siste somrene, vil  Mamaia og Neptun knives om å være det ultimate feriestedet på den rumenske rivieraen. Mangaliaområdet står i en viss opposisjon til Constanta, og investorene som "ikke får plass" i Mamaia sies å søke seg til Neptun - Olimp.

Olimp vil være et alternativ for den som ønsker ro og late dager sammenlignet med den heftigere turistmaskinen Mamaia.

image

Skandinaviske operatører benyttet tidligere blant annet HOTEL PANORAMIC ved Olimp, og komplekset har glimrende bosteder som fungerer på alle måter for den som ikke liker overraskelser. Om sommeren arrangeres også diskotekdans og live-konserter på stranda, noen direkte overført på rumensk TV. Et vakkert sted kun bygget for den late turist.

PANORAMIC , AMFITEATRU og BELVEDERE henger i hop med et shoppingsenter i flere etasjer. Utvalget er ikke stort, men alt man trenger på ferien kan man kjøpe rett utenfor hotelldøra. Man kan ta en titt på bildene på den lokale nettsida www.olimpestival.ro

NEPTUN

image

Neptun har få fastboende i vinterhalvåret. Sentrum i Neptun er et par hovedgater som snegler seg ned mot U-stranda - med en rekke butikker, gode pizzeriaer og restauranter. Du kan lett gå fra Neptun til Olimp.

Fjerntogene Mangalia - Bucuresti stopper også i Neptun, selv om stasjonen er ikke mer enn en melkerampe i et skogkratt. Men la deg ikke lure, dette er et godt feriested på den rumenske rivieraen.

Stranda inne i selve Neptun er delvis skapt av menneskehånd og formet som en vakker lagune. Det er bare 6 km inn til byen Mangalia med sine 40000 innbyggere og sin trivelige atmosfære. Neptun er preget av rolige gater, parker og små skogsanlegg som gjør området vakkert og vedlikeholdt. De fleste butikkene, bankene og utestedene ligger langs hovedveien ned mot lagunen.

Sommerteateret i Neptun har regelmessig popkonserter og show, ofte de samme som vises i Constanta og Mamaia. Toppsesongen er fra midten av juli til midten av august. Et mini-traktortog transporterer de turistene som ønsker det rundt i området. Rundturer i hestedrosjer er også mulig.

Rett utenfor Neptun ligger feriebyen Jupiter - som preges av campingturister og et par rimelige hoteller i middelskiktet. Videre kommer du til Venus og Saturn - det siste stedet med et nytt stort svømmebasseng i badelandstil knyttet til et av hotellene, før du altså kommer inn til byen Mangalia.

Til og fra Neptun kommer du lettest med minibussene som går flere ganger i timen mellom Neptun og Constanta. Du kan gå på og av bussene hvor det måtte være. Skal du tilbake til Neptun fra Constanta, må du passe på at busser som kjører til Mangalia ikke automatisk svinger innom Neptun. I så fall ender du opp i åkeren hvor veien svinger inn til Neptun fra hovedveien. ( ca 2 km fra badebyen) Står det Neptun nevnt på bussen, er du sikker.

Tog er et alternativ siden alle togene stopper i alle badebyene sommerstid. | Link: www.cfr.ro |

www.complexdoina.ro | Hotellink

MAP NEPTUN - OLIMP

image

NEPTUN ELLER MAMAIA?

Mange stiller spørsmålet hvis de ikke har vært på tur til den rumenske rivieraen før. En rumener over 30 vil si Neptun fordi stedets status som eksklusiv sitter i den rumenske folkesjela siden diktatorens tid. Og d'herrer på toppen bruker dessuten sommerpalasset som feriested fortsatt. Mamaia er dessuten langt dyrere og mer utilgjengelig for en rumener med litt over normal inntekt.

Unge rumenere vil nok foretrekke Mamaia pga natteliv og aktivitetsnivå - hvis de har penger. Har de lite cash, drar de til Costinesti. Er de helt blakke, camper de i Vama Veche. Det bygges og renoveres i stor stil over hele rivieraen, så i framtid vil nok ikke Neptun skille seg særlig ut fra de andre byene i nærheten mht standard.

Ingen badeby i Romania overgår Mamaia med henhold til standard, natteliv, familieaktiviteter og tilbud alle veier. Dessuten er storbyen Constanta nærmere Mamaia enn Neptun. Men synes du masseturisme i stort format er slitsomt, er Neptun absolutt et flott alternativ. Her er litt av alt i et mindre format, småelegant, tilbakelent og vakkert.

Inntrykket AOR.COM har etter alle leserbrevene vi får, er at Mamaia er et opplagt reisemål første gang du er i Romania, og at man andre eller tredje gangen velger Neptun. Unntaket er muligens de som vil ha behandlingsopplegg; da er Neptun og Eforie bedre enn Mamaia.

 

image

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015