DONAUDELTAET

EUROPAS STØRSTE VÅTMARKSOMRÅDE

image

image Romanias våtmarksområde i grenselandet mellom Romania og Ukraina er Europas største i sitt slag, og en reise hit gjør besøket  i Romania til noe helt ekstra. Vakkert, stille, glødende fuktighett om sommeren - og iskaldt og surt om vinteren; uansett folk og dyr som lever der ute har tilpasset seg alle naturens vendinger. Også flom som har rammet Donaudeltaet spesielt de siste to årene. Men som de lokale innbyggerne sier: Det er Gud som bestemmer været.

Det gigantiske sumpområdet har også vært gjenstand for grensetvister mellom Romania og Ukraina siden terrenget flyter - bokstavelig talt. En disputt mellom Ukraina og Romania ble løst i Haag tidlig vinter 2009 og dermed er grenseoppgangene avklart.

Deltaområdet har en sammensatt historie. Denne siden inneholder kun basisinfo om dette området.

Donaudeltaet er 5800 km2 med elver, kanaler, sump, innsjøer og øyer.

Slam og mudder øker Romanias areale hvert år. Statistikken sier at 15000 innbyggere bor i selve våtmarksområdet, noen av folkegruppene lever utelukkende i sumpområdene.

FN og UNESCO har Deltaområdet på listen over de 300 områdene i verden som skal bevares på grunn av miljømessige og økologiske verdier.

Et yrende fugleliv dominerer området, der pelikanene er de mest markante. 300 sorter; derav terner, svaner, rødgjess og ender. Det finnes 75 fiskearter, og de lokale fiskerne utnytter kaviaren, havkatten, karper, sild og abbor.

Honning og vannmeloner selges også av lokalbefolkningen langs breddene.Ulv, slanger og skilpadder finnes i enkelte Deltaområder.

Det beste utgangspunktet for turer i Deltaet er byen Tulcea.

Deltaområdet har tre hovedsjøveier. Det finnes ferjer året rundt. Ferjene har 1ste og 2nde klasse og er befolkningens hovedtransportmiddel.Området har et villniss av små kanaler og tilgrodde vannveier, så er du ikke lokalkjent, er det lett å image båte seg bort.

Den mest unike folkegruppen er LIPOVENI - folket. Dette er blonde etterkommere av russere som utelukkende bor i sumpområdet. De kom dit i 1560 fra Moskva og oppfatter seg som "rettroende". Noen bor på sumpøyene, andre i husbåter. Mange har flyttet inn til byene, men mange eldre er blitt boende igjen ute i sumpen.

Flere besøk i Donaudeltaet har lært oss at planlegging og forhåndskontakter er helt nødvendig. Drar man på måfå til Tulcea - eller med en charterpakke via turoperatøren, ender man gjerne på en 4-5 timers sightseeingtur uten å se noe mer enn vann, noen pelikaner og hytter på de passerende øyene.

Knepet er å komme seg unna hovedvannveiene, og inn i selve nettverket av smale og tilgrodde kanaler. Samtidig er det viktig at turen inkluderer lengre stopp på noen av de bebodde øyne. En invitasjon inn i en av husbåtene må du heller ikke avvise. En tur i Deltaet krever minst to dager.

image Er du ivrig fisker og har masse tid, er en tur med lokale fiskere det beste tilbudet. Det går an å stikke i havna tidlig morgen og spørre seg fram. De forventer at du betaler på forhånd, gjerne i utenlandsk valuta. Her ute er man litt etter i troen på landets egen valuta.

Ellers arrangeres det spesialturer for folk som vil studere ulv, reptiler og skilpadder. Hvis du tar kontakt med et lokalt byrå, så gjør det klinkende klart hva du vil oppleve. Området er enormt stort, og du opplever ulik vegetasjon og fauna innenfor den regionen som kalles Deltaet.

Det er et hav av gode linker til for opplevelser i deltaet. Vi nevner noen her og alle er fin lesning før man velger hvordan og når man skal besøke dette unike området. Sulina har faktisk også blitt en deltaby med popkonserter og kunstutstillinger om sommeren, så selv dette kan man oppleve der ute hvis man treffer på datoene.

image

NOEN FLOTTE DELTALINKER

www.finesse.ro

www.clubaventura.ro.

Outdoor Romania - Danube

www.deltadunarii.ro

image

FAKTAARK OM DELTAET FRA FN - UNESCO

Fotolink: The Danube Delta Pictures

www.delta-dunarii.ro/eng/index.html

Baciu Mihai og Sorin Cismaru har skrevet til RR.com flere ganger, De driver et lite reisebyrå CHETTUSIA ute i Deltaområdet for den som er interessert i økologisk turisme - og opplevelser der du kommer unna de store gruppe og får personlig kontakt med både guider og lokalbelkning. Ut fra lesermail fra turister som har benyttet seg av tjenestene til Chettusia, anbefaler vi Chettusi  - også som en hilsen tilbake for alle tips og infokommentarer om Deltaet,

image

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015