DRACULA


30 km fra Brasov mot Argesdalen, ligger landsbyen Bran med det såkalte Draculaslottet. Bran besøkes av Draculafantaster verden over, og lokalbefolkningen har utnyttet Draculaeffekten maksimalt. Og rammene fungerer. Men personen bak Draculamyten, Grev Vlad Tepes, har verken bygget borgen eller bodd der. 

Det nærmeste vi kommer en forbindelse mellom Vlad Tepes og Bran, er at han kan ha søkt tilflukt der en natt eller to, eller at han har beleiret borgen i 1460 under mange av sine krigstokter. Vlad Tepes har sitt sitt preg på rumensk historie, også i utviklingen av Bucuresti som hovedstad....men forbindelsen mellom Dracula og Bran er minimale i virkeligheten.Bran slott er likevel verdt et besøk. Det ligger flott på en 60 meter høy klippe, og er lyst og hyggelig - langt fra skummelt eller vampyrlig. Om sommeren er det lang kø for å komme inn, og også diskotekvelder arrangeres på en av terrassene. Slottet er bygget av folk i Brasov som et vern mot innvandrende tyrkere i 1382.

Dronning Maria brukte slottet som et favorittsted i 1920-årene, og var sommerslott for den rumenske kongefamilien fram til 1947 - da monarkiet ble avskaffet av kommunistene. Våren 2006 fikk slektninger av den tidligere kongen overta Bran slott igjen - men den nye eieren som har vært arkitekt i USA sier at slottet fortsatt skal være åpent for publikum. I desember 2006 derimot lyste han ut slottet til salgs for en halv milliard kroner, en skikkelig blodpris altså. Ingen ville kjøpe muligens, for i 2009 bestemte adelsmannen å beholde slottet som museum og turistmagnet. Og det er slottet fortsatt.

Over en halv million turister besøker slottet årlig, og halvparten er utlendinger. | ref satistikk anno 2014 | Dracula selger, og Dracula - effekten selger Romania som reisemål så det suser i utlandet. Transilvania er pr 2015 Romanias mest populære reisemål for utenlandske turister - etter Bucuresti. 


Historiene rundt Bran slott er mange. Det sies at det spøkes der, og noen sier at hjertet til dronning Maria ble lagt i et skrin i et av rommene etter hennes død, så glad var hun i slottet. Med alle filmene og bøkene rundt Dracularollen, og rumenernes oppfinnsomhet ved å knytte alt dette til et så vakkert slott så nær storbyen Brasov - så fungerer Bran som Draculaslottet uansett hva andre må mene.

Man kan godt avlegge Bran et besøk og ikke bli skuffet. Man kan leie en Draculafilm kvelden før, starte dagen etter med et besøk i en av Europas største flaggermusgrotter i Argesdalen ved Pestera, returnere til Branslottet og nyte ettermiddagen og kvelden der.

Vil du se stedene som er knyttet til den ekte Vlad Tepes og Romanias "egen " Dracula, kan du dagen etter dra ned til CURTEA DE ARGES. Målet for de fleste Dracula-fans er Poienari Citadel. I 1459 lot Vlad Tepes fangede tyrkiske soldater gå samme veien - 1480 trappetrinn opp til døden og forsvarsfestningen til den blodige prinsen.

Slottet er nå bare ruiner, men dette er det "egentlige Draculaslottet". Seks kilometer herfra ligger landsbyen Arefu, byen der etterkommerne av Vlad Tepes sine undersåtter fortsatt bor. ( Det sier i alle fall byboerne selv) Du kan gå Draculaveien fra Poienari til Arefu til fots, og her kan turister få oppleve folkesang og lokal kultur langs veien.

VLAD TEPES ble født i Sighisara i 1431 og var sønn av en adelsmann,greven av Vallakia, og som seinere ble medlem av DRAGEORDENEN. Hans mor er ukjent, men antakeligvis en prinsesse Cneajna av Moldavia. 
Vlad Tepes var hersker i Vallakia i tre perioder;1448, 1456 - 1462 og i 1476. Han var en rå og brutal hersker, men ingen vampyr. Hovedstaden i Valakia på denne tida var TARGOVISTE. Ottomanerne kontrollerte området i perioder og krevde skatt av ikke-muslimer, Vad Tepes nektet og torsdag 17 juni 1462 angrep en tyrkisk leir utenfor Targoviste. 
Angrepet feilet, og sultanen dro mot Tragoviste med sin hær. Men da han så tusenvis av tyrkiske fanger hengt opp på påler i byen, dro han seg tilbake, Targoviste feirer ennå Vlad Tepes i juni måned med diverse festivaler. 

Navnet Tepes ( "innpåling") tok han etter sin vanligste straffemetode brukt på fiender: - En påle ble presset inn gjennom ryggvirvlene slik at det tok minst 48 timer for offeret å dø. Vlad Tepes spiste også alltid middag ved å ha et tyrkisk hode på påle rett foran seg.
 
Vlad hadde flere avanserte og grusomme måter å ta livet av sine fiender på. Men alt dette var ikke uvanlig på denne tiden. En fetter av Vlad Tepes skal ha henrettet 2300 tyrkere ved å presse påler diagonalt gjennom navlene på samtlige og stable dem oppå hverandre. 
Vlad Tepes sin død er trolig desember 1476, men ingen kan helt sikkert si hvordan. Noen sier han ble drept av sine vaktmenn, andre av tyrkerne på vei mellom Bucuresti og Giurgiu og at hodet hans ble vist offentlig som trofe og sendt til Constantinopel. Dette har flere tyrkiske historikere hevdet.
Rumenske historiske mener han ble gravlagt uten sermoni ved klosteret i Comana - som Vlad Tepes selv grunnla , men som senere etter hans død ble revet ned til grunnen.
Bram Stoker skrev boka om Dracula i 1897 og lot hendelsene foregå i Transylvania - et sted han aldri besøkte selv. Boka ble ikke oversatt til rumensk før 1990. Ceausescu forbød Dracula-stoff i det offentlige rom av frykt for sammenligninger - antakeligvis. Den første filmen kom i 1922 og deretter har vi hatt en serie Draculafilmer i ulike format.

Januar 2015 dukket det opp et til da ukjent manus i Vatikanet som beskriver Vlad Tepes på over 200 sider. Manuset er skrevet av erkebiskop Niccolo de Modrussa som ble sendt spesielt til avhørene av Vlad Tepes av Pave Pius den andre. Flere historikere har kastet seg over manus som er på gammelt latin. Manuset skal beskrive i detalj utseende, væremåte og argumentasjonen til Vlad Tepes. Manuset forteller også at Tepes underskrev dokumenter med mellomnavnet "Draculas sønn".
Historiene om Vlad Tepes Dracula fortsetter og justeres nesten årlig - og fascinerer mennesker hele verden over.

Til sin forskrekkelse ble Branbeboerne blitt forbigått når Romania skulle bygge sin egen DRACULA PARK. Forskrekket ble også beboerne i Sighisoara som fikk vite at parken skulle flytte til Bucuresti. Den skulle stå ferdig 2004. Det ble ikke tilfelle, så hele prosjektet henger i en tynn og usynlig tråd. Inntil en slik parl bygges er BRANSLOTTET et slags Mekka for Draculafans.

DRACULAPARKEN FLYTTET FRA SIGHISOARA TIL BUCURESTI - OG KRYMPET UNDERVEIS. - TIL " NIMIC" - INGENTING

Rabalderet rundt omplasseringa av den planlagte megaparken DRACULA PARK har omsider fått en politisk løsning. Det vil si den er plassert på vent i det uvisse.

År 2000 var det få som tvilte på planene om å legge parken til Vlad Tepes sin fødeby, SIghisoara. Planene tok form og finansieringen var nesten i boks. Nesten - fordi lanseringa av folkeaksjer i parken gikk mer eller mindre i vasken - staten og regionale myndigheter måtte kjøpe opp det meste av de aksjene som var lagt ut. Ikke så rart kanskje i et land som er lite kjent med prinsippkapitalisme og aksjer.

Aksjene blei seinere solgt til utenlandske interesser uten særlige problemer, siden turist-Europa har fattet stor interesse for prosjektet fra første dag. Draculafantaster verden over var i ekstase og det var ikke grenser for hva parken skulle inneholde. Dette skulle bli Disneyland i Romania.

Websiden DRACULAPARK.ro ble etablert og var av de mest besøkte rumenske nettsidene internasjonalt sett. Nå eksisterer den ganske enkelt ikke lenger - utover et domenenavn! Det gjør heller ikke det planlagte prosjektet. Egentlig.

Rett etter at avgjørelsene var tatt og de første hotellene soppet opp i området for parken i Sighisoara, begynte sterke økonomiske krefter å så tvil om lønnsomheten av å legge en så stor park så langt unna en internasjonal flyplass. Det var i alle fall de argumentene som ble ført i marka. Diskusjonen tok helt av, og den videre planleggingen av parken stoppet opp.

I månedene som fulgte skortet det ikke på ukvemsord i den rumenske pressen om politisk tafatthet og total mangel på styring av Romanias største turistprosjekt noensinne. Da naturverninteresser verden over gikk mot parken, ble prosjektet formelt stanset. Det sies at til og med Prins Charles hadde et ord med i laget under en lynvisitt i Romania. Hva Charles sa og gjorde vites ikke i detalj, men en rumensk avis skrev seinere at prins Charles hadde stoppet grev Dracula.

Tidlig vår 2003 ble det avgjort at DRACULA PARK skulle legges til Bucuresti. Den skulle stå klar 2004 ble det sagt. 2004, 2005, 2006....2013…. Det blir i alle fall bare en skygge av det som egentlig var planlagt.

Så langt tilbake som våren 2006 havnet hele kalaset i rettsalen til det rumenske Antikorrupsjonsbyrået. Og siden har man ikke hørt noe mer. Hvor har alle grevens millioner tatt veien?

Fortsettelse følger .....sannsynligvis.......kanskje Romania får sin Draculapark på 2020-tallet. Det må da bli suksess med en DRACULA HORROR PARK???

LINKER
Dracula's Homepage: www.ucs.mun.ca/~emiller
Bran "Draculaslott" www.draculascastle.com

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015