SULINA – TURISTSUKSESS I VÅTMARK


image
Hvis du ser på Romaniakartet, er den lille deltabyen Sulina en prikk av en utpost omtrent så langt ut man kan komme i det gigantiske Donaudeltaet mellom Romania og Ukraina. En søvnig liten landsby ca 64 km fra Tulcea i enden av sumpkanalen som binder de to byene sammen med regelmessig båtforbindelse. En miltær vaktpost for rumenske interesser og en fiskerlandsby, tilsynelatende uinteressant for andre enn villmarksturister.
Men Sulina har plassert seg på kartet på flere måter. Sulina er langt mer enn en notis i rumenske massemedia når det har vært en grensekonflikt med Ukraina.
image
En internasjonal historie er bakteppet. Grekere, jøder, russere, engelskmenn, russere, tyrkere og rumenere ligger begravet på den lokale kirkegården. Dette beviser den internasjonale preget som Sulina alltid har hatt. Spesielt i perioden 1880 - 1902 da man gravde ut kanalen som forbinder Sulina med storbyen Tulcea. Men allerede år 950 eKr ble byen erklært for frihandelssone og frihavn. Grekerne dominerte byen helt fram til 1950. Sulina er knyttet til Svartehavet med to nye kanaler 8km fra sentrum og ut til selve havet.
Sulina har 8000 innbyggere og dette er halvparten av folketallet ute i Donaudeltaet på rumensk side. "Deltaet hovedstad" o man vil.Sulinas turistkontor lokker med severdigheter som Den ortodokse kirken, kirkegården og Fyrtårnmuseet.
image
Men det unike med Sulina er beliggenheten og mulighetene for store naturopplevelser. Man kan lett leie båter i alle størrelser for en time, en dag eller flere - og komme helt nær sjeldne dyr og planter. En tur kan gå til "Badeplass Nord" med en svær pelikankoloni, til Leteaskogen som visuelt sett ligner en passe nifs og fuktig eventyrskog, Buna Vestireklosteret i Cardon eller innsjøene Rosu, Rosulet eller Puiu.
HIP HOP, FILM OG KUNSTNERE
Sulina har klart - tross beliggenheten - å bli et senter for moderne og internasjonale festivaler. Sommeren er tida da man holder kunstutstillinger. Internasjonale filmfestivaler blir arrangert i byen, og flere somre technofestivaler eller utekonserter med rockeband.. Byen har tilpasset seg ved å tilby overnattingssteder i moderne pensjonater eller minihotell.
HOBBYFISKE
Man kan praktisk talt fiske rett rett utenfor motellet eller villaen du bor, eller dra til avsidesliggende småsjøer eller fiske i Deltakanalene. Butikken GIPO i Sulina gir deg råd, tips, utstyr og alle detaljer. Alle overnattingssteder har også tilbud.
BADEBY
Sulina er også en badeby med respekt for seg selv. Ca 15 minutters gange fra sentrum finnes en lang badestrand med fin sand, dusjer og serveringssteder. Her bader du i Svartehavet
BÅTFORBINDELSER
Utgangspunktet er Tulcea, og den raskeste båtforbindelsen drar fra Tulcea kl 13 og er i Sulina 70 minutter seinere. Den andre drar kl 14 og bruker hele 4 timer, men båten har bar og restaurant.
image
KONTRASTER
Kontrastene er mange i Sulina. Først og fremst mellom vinter og sommer. Mens somrene er hete og byen preget av glade reisende, er vintrene vindfulle og kalde med få besøkende. Mens fastboende selger sine hus for å flytte til mer sentrale deler av Romania, står rike rumenere og utlendinger på liste for å kjøpe seg feriebolig i byen. Mens lipovener og eldre i området lever enkelt og bokstavelig etter sin ortodokse tro, er resten av befolkningen åpen og tolerant overfor alle typer turister og besøkende.
MYGG
Det er ikke ofte helt vindstille i Sulina, men skulle det skje på en sommerdag, er det mygg overalt. En god myggolje eller myggstift er betingelsen for et sommerbesøk i denne snodige og trivelige utposten i Sørøst-Europa.


Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015