OVERNATTING

imageHotellstandarden i Romania er i ferd med å bli riktig så bra. De seriøse hotellene som ikke allerede er renovert, er i ferd med å bli det. Hotellene i Bucuresti er i dag langt bedre en budsjetthotellene f.eks i London, og ved kysten og spesielt i Mamaia, Mamaia Nord, venus  og Neptun har hotellene alt en turist forlanger.
Eforie Nord har også fått et sett med mindre, nybygde eller nyrenoverte minihoteller med utmerket standard. I Mamaia Nord Navodari har det dukket opp megahoteller i femstjernersklassen. I fjellene og spesielt rundt Brasov er det samme positive utvikling. Det triveligste overnattingstilbudet i Romania er muligens små familiedrevne pensjonater

image
Søk på internett er løsningen også i Romania. Den garantert beste nettsida er: www.tourneo.ro . Romaniareiser.com bruker denne regelmessig og det er aldri problemer. Ved kysten er www.turistinfo.ro den beste nettsida. TOURNEO har den fordelen at man kan bestille og betale for hotellet online. Hvis hotellet ikke er med i en slik ordning, sies det klart fra i oversiktene.
Vil du ha hotell på typiske turiststeder som fjellene og kysten besøker du www.turistinfo.ro  
En side som søker for alle aktuelle sider er www.trivago.ro selv om denne i regelen ender opp med tilbud fra booking.com 
image
De aller billigste overnattingstilbudene i den enkleste kategorien er sjelden lagt ut på nettet i Romania - og helt sikkert ikke i de minste byene. Her kan lokalkunnskap være nyttig - eller at man bare drar dit og finner rom der og da.
Husrom på rumensk er CAZARE.
Vil du søke omfattende på rumensk, er dette noen linker:
Nettpriser er ikke alltid de billigste - i Romania. Spesielt om sommeren kan man få gode tilbud ved personlig oppmøte og kontakt i de ulike badebyene - med unntak av Mamaia

image 
BUCURESTI SPESIELT
Er man to eller flere og skal til BUCURESTI, er leie av leilighet et prisverdig alternativ til hotell.
På nettsiden www.olx.ro klikker du  "cazare in regim hotelier" . også for alle andre byer i Romania. For rundt 30 euro kan du få en fin leilighet for en dag eller flere. 
PRIVAT REGISTRERT OVERNATTING
Det finnes også en organisasjon som formidler privat overnatting flere steder i Romania; privatpersoner som har registrert heimen som overnattingsbedrift. Det motsatte finnes også, se nederst på denne siden.
Antrec satser på agroturisme i det øverste skiktet. Dette kan være spennende om du skal reise rundt på mindre steder i Romania.
Mamaia, Brasov og Bucuresti har de dyreste hotellområdene i Romania. Mamaia fordi det er Romanis mest moderne badeby om sommeren, Bucuresti fordi det er hovedstaden og Brasov fordi byen tiltrekker seg turister og rike rumenere året rundt. I skisesongen er det likevel billigere å bo inne i Brasov enn ute på selve vintersportstedet Poiana Brasov.
"ON THE SPOT"
Ankommer du din destinasjon i Romania om morningen eller på formiddagen, er det ingen krise om du ikke har reservert rom på forhånd. Det finnes alltid ledige hotellrom et par kvartaler unna f.eks en jernbanestasjon. Rumenerne selv booker sjelden i forkant, men sjekker inn der og da etter å ha tatt en titt på rommet. Unntaket er Bucuresti og andre byer under store festivaler eller arrangementer, og de mest populære badebyene langs Svartehavet i juli og august. Da kan du måtte søke litt mer på direkten, men det ordner seg alltid.
"FULLT"
Ringer du hotellene ved kysten om sommeren sier de som regel at det er fullt. Men absolutt fullt er det stort sett bare i Mamaia. Ved oppmøte kan det likevel være noe ledig, selv i den moderne badebyen. En snodig uvane jeg aldri har blitt klok på siden jeg ikke kjenner resepsjonistenes rutiner på å holde av ekstrarom "just in case"
PRIVATE ROM
På gata havner du neppe uansett. I Constanta by og ved badebyer som Eforie, Costinesti og Neptun er det nok av privatfolk som leier ut rom i boligene sine. De sitter i veikanten og vifter med CAZARE-skiltene sine. Standarden er ofte enkel og du havner rett i matfatet til den jevne rumener. Men det er "the real thing."
SELF - CATERING
Ferieleiligheter til utleie i Mamaia finnes i praksis ikke. Hotellene har gjerne en eller to apartments i sin toppetasje, men dette er som hotellrom å regne og ikke self-catering som vi kjenner fra andre reisemål. Markedet er i utvikling, men Mamaia har begrenset med plass for nye bygg. Leiligheter er det mulig å leie inne i Constanta by ,i Eforie og Mangalia, men det krever en del lokalkunnskap. I årene som kommer vil leilighetstilbudet helt sikkert bli langt bedre enn det er i dag.
Nettstedene
har begynt å leie ut rom og leiligheter i nyrenoverte villaer i Eforieområdet og andre steder.  Men de fleste villaene har flere rom, så du får ikke "alt" for deg selv. I så fall må du som sagt ut på det lokale markedet.
DYREST I MAMAIA
Mamaia er uten sammenligning Romanias dyreste ferieby sommerstid, og charterselskapene har forhandlet seg til priser som Mamaia sjelden gir den individuelle turist. Skal du derimot til de andre badebyene nedover mot grensen til Bulgaria, kan de lønne seg å finne hotell eller leilighet på egen hånd. En oversikt over alle hotellene i Mamaia finner du på
STOR VARIASJON
Hotellprisene i Romania varierer mye fra sted til sted, og verdien av lei svinger i takt med euroen. Romania skiller seg ikke ut fra andre land med økonomisk kaos i så måte.
Det finnes ingen effektiv kontroll av hotellpriser i forhold til standard, så mye av prisingen er overlatt i praksis til den enkelte hotelleier - selv om turistministeren tror det motsatte.
Turistmyndighetene i landet opererer med veiledende standardpriser i de ulike kategoriene, men hotellene kan legge til for ulike ekstratilbud som ikke automatisk framgår av brosjyrer eller nettsteder. Prisingen kan derfor gi underlige utslag - ikke minst på de mest populære feriestedene i høysesongen.
Å bestille lang tid i forveien er også ofte dyrere enn å betale ved ankomst eller bestille et par dager før. Best er et par uker før. En snittpris på et greit hotellrom med dusj og TV på rommet bør ikke være mer enn 40 - 55 euro. Likevel vil de hotellene som markedsfører seg i utlandet og på nett ligge rundt 80 euro for natta. Mange mikser også nå euros og dollar i prisingen, og siden euroen er vesentlig dyrere i Romania, bør man ta en ekstra sjekk på valutapresiseringen.
  • PRISENE ER NÅR ALT SKAL BETALES I RON UANSETT, SÅ TA DETTE MED I BEREGNINGEN.
Privat overnatting og leie av leiligheter kan være et billig alternativ. Å få bekreftet bookinger uten å betale samtidig er vanskelig hvis det ikke er mindre enn 10 dager til ankomst.
NETT FOR INFO - TELEFON FOR EKSAKT PRIS
Å bestille hotellrom i Romania kan gjøres over nettet. Den beste linken er fortsattwww.tourneo.ro - Problemet er at prisene som regel ikke oppgis før du har booket mht hotellene i Bucuresti. Og de fleste som opererer på internett er i den siste kategorien. Man kan selvfølgelig  ringe rundt til oppgitte adresser og be om en eksakt pris som kan bekreftes på faks etterpå. Synes du dette høres tungvint ut, så er det riktig.
Mange reiseeksperter sier at hotellprisene i Romania er høye i forhold til andre varer og tjenester i landet -  og service. Dette er riktig, men det finnes alternative måter å få prisen ned på. Standarden har også blitt vesentlig bedre siden århundreskiftet. En måte er å bo privat eller å velge rom i villaer eller pensjonat - som det blir stadig flere av i Romania.
Som sagt tidligere:| Pensjonater i Romania finner du påwww.antrec.ro De organiserer privat overnatting på den rumenske landsbygda. ANTREC har også kontorer i alle store byer, og kan ordne privat innkvartering generelt. www.plaja.roer også en mulighet.|
image
Å bo privat er blitt vanlig i Romania de siste årene, og dette er en kjærkommen inntekt for rumenske familier. Du får svært god service, og guider og venner på kjøpet. Det finnes flere byråer som formidler overnatting privat .Men skal du til kysten, er dette ikke helt enkelt, da flere av stedene er typiske turiststeder uten en større fast lokalbefolkning. Men hvis du ikke må bo direkte på stranda, er dette et alternativ. En vanlig døgnpris er 75 - 80 kr pr person.
Å bo privat kan selvfølgelig bli slitsomt for den individualistiske turist , da vertskapet ser på deg som sin gjest i alle sammenhenger - og planer uten å involvere vertskapet kan bli oppfattet som at de ikke er bra nok. Vil du oppleve rumensk hverdag og gjestfrihet i store doser derimot, er privat overnatting tingen for deg.
DER OG DA MED LITT IS I MAGEN
Erfarne Romaniaturister synes ofte det er like greitt å skaffe seg hotellrom der og da. Flyr du til Bucuresti, kan du bestille et hotellrom første natta, og deretter shoppe rundt. Møter du opp i resepsjonen, vil du ofte få et tilbud som er langt under det offisielle. Det krever litt mot og pågangsvilje, men du får også anledning til å sjekke rommet du skal bo på.
APARTHEIDPRISER
Ordningen fra kommunisttida med at utlendinger betalte dobbelt pris for et hotellrom sammenlignet med innfødte, har opphørt med lov. Det var likevel opp til den enkelte bedrift om de benyttet dette systemet i en overgangsfase 2001 - 2002- noe enkelte hoteller  utnyttet maksimalt. I dag mange år etter skal ikke dette forekomme. Det er faktisk ulovlig i prinsippet.
Nå sjonglerer en del eiere med prisene oppgitt i RON og EURO, der euro ligger hakket over og er "beregnet" på utlendinger. Noen hotelleiere har fortsatt så mye gammeltid i skallen at de ikke forstår at det er en fornærmelse å ta forskjellig pris fra forskjellige gjester for samme tjeneste.
Hvis du opplever dette, er det bare å prøve et annet hotell i nærheten. Det nytter ikke å diskutere med resepsjonisten. Man kan heller tipse turistmyndighetene.  Til slutt skal man passe på at kursen på euro er rett - da hotelleiere ofte bruker denne valutaen for utlendinger. Skulle dette skje anno dato vil vi gjerne høre fra dere.
image
PRISKATEGORIER 
Toppsesong for hotellene ved kysten er fra 15.juli til 15.august. Dette er den rumenske fellesferien. I Mamaia er hotellene de dyreste i landet fra juli og utover, men er du villig til å bo i en mindre badeby med lavere Mallorca - faktor enn Mamaia, kan du få hoteller i samme standard til nesten halve prisen. Slike badebyer er Eforie Sud, Eforie Nord, Jupiter, Saturn, Mangalia, Costinesti. Mamaia Nord og Vama Veche.
Vil du gjøre det motsatte og virkelig sprade i rumensk luksus kan du leie deg inn på  Hotel Rex eller Mamaia Hotel i Mamaia - eller prøve mammuthotellet i arabisk 4-stjernersklasse i Eforie Nord; HOTEL EUROPA.
I Bucuresti er prisene høyere ved internasjonale messer og arrangementer som tiltrekker utlendinger. Brasov har høye hotellpriser året rundt, da byen er et slags underholdningssentrum alle årstider. Men byen har også et stort utvalg med privat overnatting og mindre vertshus som har et rom eller tre. MOTELLER i utkanten av Brasov ligger også lenger nede på prisskalaen. Sjekk gjerne sida
Constanta - og nå snakker vi om selve byen og IKKE Mamaia - har også et stort utvalg av hoteller i alle prisklasser, og du kan finne rimelig overnatting også rundt høysesongen .  Reiser du "budget" bør du ikke betale mer enn 40 dollar for et dobbeltrom. Da får du en grei standard som holder i 2-stjernersklassen. Som sagt, de beste tilbudene får du ved å troppe opp i resepsjonen. Og gjerne midt på dagen så du har litt tid til å forhandle.
Hotell med vanlig god standard beskrives ofte som ***-stjerners i Romania. Da skal rommet ha eget bad og TV. Sjekk likevel. Noen ganger er **-stjerners hoteller akseptable og har et trivelig miljø, men ta en titt på baderommet først. Mange 2-stjerneshoteller har også nå TV på rommet for å tilfredsstille den rumenske middelklassen. **** og ***** -stjerners hoteller er svært dyre og har "norske priser" - men standarden er sikret på alle vis.
De beste hotellene kan også ligge i nedlagte slott eller offisielle bygninger fra den totalitære tida. For den med ekstra feit reisekonto. Mamaia har hele tre 5-stjerners hoteller med døgnpriser fra 700 - 2300 NOK. I tillegg har Mamaia Hotel Iaki og Hotel Rex som selv med sine fire stjerner er vel så gode som sine konkurrenter en stjerne opp.
HÅNDBØKER
Skal du reise rundt i Romania og skal ta overnattingsbiten på sparket, er et råd å kjøpe siste utgave av LONELY PLANETS håndbok om landet. Den har et stort utvalg av tips og adresser med overnattingspriser for alle de mest kjente og ukjente stedene du skal besøke. Ulempen er at mange bruker denne håndboka i Romania og hotellene i boka fylles opp fort.
THE TRAVEL GUIDE OF ROMANIA er glimrende og den første sammensatte guideboka for Romania fra rumenerne selv - utgitt 2005/ 2006. Nettstedet er dårlig, men boka meget bra.
Danske Berlinske har også en god reisebok om Romania, og
er et annet alternativ.  I hovedstaden er leiligheter et rimelig alternativ til hoteller, særlig hvis man reiser flere.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015