Det kan også være greit for oss nordmenn å vite at man i enkelte deler av landet legger igjen mat på tallerkenen for å vise at man er forsynt. Som gjest kan man gjerne kvittere ved å invitere herskapet ut en kveld på en nærliggende restaurant.
For mange rumenere er det å spise ute svært dyrt og kun noe man gjør i spesielle anledninger. For en person med skandinavisk inntekt er det å spise og drikke ute svært billig.
Rumenerne spiser middag i 18-20-tida. Dette er også den travleste tiden på de fleste restauranter sammen med lunsjen som ofte er rundt kl 1300. Menyen på enklere restauranter kan virke omfattende, men sjekk med kelneren om alt er mulig å bestille der og da.
Mange av dagens rumenere bruker som i andre land internasjonale rask-mat-restauranter. Heldigvis har noen av disse også tilbud om RUSTIC mat, dvs tradisjonelle rumenske matretter basert på gamle oppskrifter.
Romania er også i verdenklasse når det gjelder syltede grønnsaker. Tradisjonene i nedsylting er mange og oppskriftene er stolte overleveringer fra generasjon til generasjon.
Romania er også i verdenklasse når det gjelder syltede grønnsaker. Tradisjonene i nedsylting er mange og oppskriftene er stolte overleveringer fra generasjon til generasjon.
I forbindelser med høytider som jul, påske og andre høytidsdager blir tradisjonell rumensk mat servert i parker og på torg. Rumenerne er også verdens ivrigste utegrillere sammen med amerikanerne. GRATAR er den mest populære mataktiviteten ved sosiale anledninger. Man griller MICI ute i hagen eller på dertil egnede steder i naturen - sammen med venner og familie. Har du vært i Romania en stund kan du ikke ha unngått å ha blitt invitert på MICI SI BERE et eller annet sted.
SUPPER
Rumenske supper regnes som verdens beste ved siden av de russiske. Suppene som rumenerne liker kalles CIORBA. Det rumenske ordet SUPA og som lett forbindes med det norske ordet "suppe" er ansett som en tynnere og ikke så edel utgave av " ciorba" . Så når vi snakker om rumenske supper, brukes ordet "ciorba". Er du glad i supper les vår egen side om dette: RUMENSKE SUPPER PÅ TOPP
ØL
Rumenerne er de i Europa som drikker mest øl etter tsjekkerne og engelskmennene. Den rumenske ølkulturen ville ha sjokkert norske helsemyndigheter - og garantert også det norske arbeidstilsynet - siden en flaske øl eller to anses som en daglig rettighet for en arbeider på en byggeplass for eksempel. Menge rumenere ser ikke på øl som alkohol på samme måte som skandinaver. Mer som en forfriskende menneskerett "anytime anywhere"
Rumensk øl er i verdensklasse. Uten tvil er URSUS Romanis beste øl med sine serier av internasjonale priser og genuine naturoppskrifter. Hovedfabrikken ligger i Cluj Napoca og er også et besøk verdt for ølelskere. URSU betyr "bjørn" og URSUS ser på seg selv om kongen av rumensk øl. URSUS finnes i lys og mørk utgave, i det siste også som alkoholfritt øl og med sitronsmak.
Andre gode rumenske ølmerker er CIUC, STEJAR, BUCEGI, TIMISOARANA og SKOL. Fans av det siste merket blir begeistret når man forteller dem hva SKÅL betyr i Skandinavia.
VIN
Skal du drikke vin, kan du ikke være i Romania uten å prøve Murfatlar - rød eller hvit. Den hvite Murfatlarvinen er i verdensklasse. "Sec" betyr at vinen er tørr, dulce at den er søt, spumos er det samme som hetvin. Murfatlarfabrikken ligger utenfor Constanta, og grupper kan få omvisning og smaksprøver underveis. Andre rumenske merker er Cotari, Odobesti og Tarnave. Vin alb betyr hvitvin, vin negru eller vin rosu er rødvin. Hjemmelaget vin kalles must.
Rumenerne har laget vin i 5000 år – helt siden grekerne styrte landet. Landet har et glimrende klima for druedyrking og om høsten henger klasene like tungt og mange som vinmarkene i Bordeaux. Den rumenske vinen har vært i verdensklasse, men i 1960-årene ble vinen eksportert til Sovjet og kvantiteten ble prioritert foran kvalitet.
Etter revolusjonen har kvaliteten igjen kommet på agendaen, og siden 1994 har Romania på mange måter igjen plassert seg som et av de viktigste vinlandene i Europa.
Rumenerne selv drikker først og fremst hvitvin. 75% av det nasjonale forbruket er hvitvin. Men rødvinen er også utmerket og den eksporteres i store mengder.
Den mest alminnelige rødvinen er bordvinen Babeasca og Feteasca Neagra, en kraftigere type. I utlandet er den rumenske Pinot Noir populær. Andre merker er Cabernet og Merlot – rumenske versjoner som stadig øker omsetningen i utlandet.
Det største vinområdet i Romania er rundt storbyen Iasi i regionen Moldavia. Cotnari og Foscani er viner fra dette området. I Karpatene dyrkes vinene Muntenia og Dealul Mare. Vinsortene i landet tar ofte navnet fra stedene de dyrkes. I Dealul Mare kan man få vin på gamle flasker i byens store vinkjeller.
VERDENSKJENTE MURFATLAR
Mange hevder at den aller beste hvitvinen i Romania kommer fra Murfatlar, Romanias kanskje mest kjente vindistrikt rett ved storbyen Constanta, i Carasudalen ca 24 km fra Constanta - og 10 km fra Svarthavet. Her finnes det også et vinforskningsinstitutt som garanterer kvaliteten offisielt.
Mange hevder at den aller beste hvitvinen i Romania kommer fra Murfatlar, Romanias kanskje mest kjente vindistrikt rett ved storbyen Constanta, i Carasudalen ca 24 km fra Constanta - og 10 km fra Svarthavet. Her finnes det også et vinforskningsinstitutt som garanterer kvaliteten offisielt.
Turistkontorene i Constanta arrangerer utflukter til vinfabrikken Complexul Unireii vest for Basarabi. Er du glad i vin, er dette en obligatorisk tur. Smaksprøver inngår.
- Her produseres viner som Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer og Italian Riesling. Midt i vingården finnes et turistsenter som tilbyr vinsmaking sammen med tradisjonell mat og rumensk folkemusikk. Som nevnt tidligere, Murfatlar er et sted som du best besøker ved å kjøpe en utfluktspakke fra turoperatøren din.
En romersk dikter Publius Oviduis Naso dyrket vin her allerede på Jesus sin tid. Jordsmonnet, de varme og tørre somrene, milde vintre og tidlig vår og sein høst er hovedårsakene til at dette området passer utmerket til vindyrking,
Murfatlar vingård har vunnet 123 internasjonale gullmedaljer - 61 SØLV og 11 BRONSE, siden 1958.
Murfatlar har en glimrende webside på
Murfatlar får sterk konkurranse fra Transylvania når det gjelder hvitvinene Tarnave, Feteasca, Alba Iulia, Muscat og ulike typer musserende vin.
VINPRODUKSJON UNDER OMLEGGING
Vinproduksjonen er under omlegging i Romania. Staten prøver å få bøndene til å lage sine egne vinmarker som en motvekt til de statlige. At dette ikke har lykkes helt - skyldes mangel på fagkunnskap hos disse nye vindyrkerne, men også mangel på finansieringsordninger som kan skaffe nye gjødselsmetoder og hindre insektangrep. Utenlandske investorer har de siste årene rettet noe på dette, og i dag er vinproduksjonen på vei oppover – også som privat næring.
Hyggelig for besøkende er det også at vin generelt sett er svært billig i Romania – uten at kvaliteten reduseres av den grunn.
-------------
Avisklipp | BUCHAREST HERALD
RUMENSK VIN PÅ OFFENSIVEN, MEN ER FOR BILLIG
–Kvaliteten og omsetningen av rumensk vin har økt kraftig det siste året, både i Romania og internasjonalt. Dessverre for produsentene har ikke inntektene gjort det samme. Valeriu Cotea som er formann i den rumenske foreningen av vindyrkere, sier mange av de lokale vindyrkerne ikke klarer å dekke omkostningene de har fordi vinen selges for billig. Eksportprisen er i snitt 5 usd pr flaske, mens på det rumenske markedet er snittprisen 1,5 dollar. Den dyreste rumenske hverdagsvinen selges nasjonalt for 50 lei ( 115 NOK ) pr flaske. Mange vindyrkere har ikke nok midler til å få vinen på markedet og blir dermed sittende med store uleverte lager av lokal vin. | bbw
----------------------
EKSEMPLER PÅ EN TYPISK RUMENSK MENY
Alle rumenske regioner har sine egne spesialretter og varianter av nasjonale retter
· MAMAGLIGA- trolig "nasjonalrett" - en slags polentarett, servert kokt eller stekt med salt saueost.
· SALATA DE BEUF
TOCANITA | TOCANA - en slags rumensk brunlapskaus, i mange lokale utgaver
ARDEI UMPLUTI - fylte paprika, flere varianter
· MICI - grillede kjøttboller, rumenerne spiser ”mitsj” til alle tider på døgnet
MUCHU DE VACA - koteletter
PIEPT DE PUI - kyllingbryst
CABANOS PRAJIT - stekte pølser
SARMALE - kålblad eller vinblad som er fylt med krydret kjøtt. Kålruletter om du vil.
CARP KEBAB - kebab laget av karpefisk
CREVETE - reker
SARDELE - sardin
TON - tunfisk
SUPPER | Se link lenger opp |
CIORBA - suppe, finnes i mange gode versjoner. F eks;
CIORBA de PERISOARE - kjøttsuppe servert med grønnsaker
CIORBA DE BURTA- hvitløkssuppe med kumage som basis
CIORBA DE LEGUMA - grønsakssuppe
DESSERTER
COLIVA - ringkake fylt med nøtter, honning og vanilje. Brukt ofte i begravelser
PLACINTA - rester
SARAILLE - kake dynket i sirup
Romania har en rekke kakevarianter som du kan finne i et hvert bakeri eller utsalg. COVRIGI ( den rumenske utgaven av pretzel ) og COSONAC ( nærmest norsk julekake) er noen av de mest populære variantene
NASJONALDRIKK?
Hva som er Romanias nasjonaldrikk er uklart. Det vil si hvis man utelukker øl. Når jeg spør venner får jeg ikke noe klart svar. De fleste svarer TUICA etter å ha tenkt seg om. Tuica er en hjemmebrent plommebrennevis som EU ga opp å forby hjemmeproduksjonen på siden det ble opprør på den rumenske landsbygda da forbudsforslaget ble lansert.
Vi kan underskrive på at TUICA er sterke saker og bør inntas i moderate kvanta.
En annen nasjonaldrikk er VISINATA - en alkoholdrikk laget av gjærede kirsebær. En tredje varient er MUST - uferdig vin som nærmest er pressede druer som en naturlig fruktsaft. Men vi kan si at det er TUICA som er rumensk nasjonaldrikk ut fra de sterke følelsene som knytter seg til utenlandske restriksjonsforsøk av drikken.
Uansett: POFTA BUNA betyr ”god appetitt!”
Og "NOROC!" - " skål !
Og "NOROC!" - " skål !
RESTAURANTOVERSIKT BUCURESTI
http://www.restaurantebucuresti.ro/ | Oversikten er delt inn etter navn på restaurantene altbetisk, og etter type restaurant.
BESTILL MAT ONLINE
FOODPANDA | Romanias største onlineportal for bestilling av mat. Alle rumenske byer. Du oppgir gatenavn og en oversikt kommer opp om hvilke bedrifter som leverer hjemme og til hvilken pris.