SHOPPING I ROMANIA

image

LES OGSÅ SIDEN VÅR OM ONLINE SHOPPING I ROMANIA HER

PENGENE
Den rumenske valutaen kalles LEI, eller egentlig LEU = løve. (Lei er flertallsformen) Koden er RON  Den er ennå ikke helt konvertibel, og svinger relativt i forhold til dollar og euro. . Priser i Romania oppgis ofte i EURO - men kontantene er alltid i lei. 
image

KODEN ER RON
De siste årene har 100 NOK i snitt vært det samme som ca 45 RON . Eller du kan gange nye RON med 2,2 og du har den norske verdien.Kursen NOK vs RON har variert mye det siste året. 
Det handles bare med lokale lei i Romania, selv om man tenderer til å oppgi indikative priser i euro eller usd blant annet ved kjøp av kontantkort til mobilen.
Norske hundresedler veksles lett inn i Romania, og NOK er like kjent som EURO og USD.  Men på små steder ute på landet må man ha med seg mer kjent vestlig valuta i kontanter. 
Av sedler er euro det mest gangbare på små steder. Kursen fra de ulike vekslestedene varierer noe, men i NOK blir dette bagateller. Kursen skal alltid stå oppslått ved skrankene. Men pass på at det står "0% comission" utenfor ellers kan de legge til et gebyr på nær 10%. Også rumenske turister blir lurt på dette. 
Alle vekslestedene kan offisielt veksle RON tilbake til konvertibel valuta - dvs euro -, andre valutaer fungerer sjelden i praksis. 
På Otopeni flyplass går det greit i avgangshallen etter innsjekking og passkontroll. For turister som kommer til Constanta kan det være greit å vente med veksling til du er på hotellet og finner en bankautomat. Vekslingskontoret på Constanta flyplass - ellera ndre flyplasser for den saks skyld -  gir en svært dårlig kurs. Har du tid etter tollkontrollen er det en bankomat rett på utsiden av ankomsthallen til venstre.. 
En eventuell valutaforvirring løses ved bruk av VISA eller MASTERCARD og kontantuttak i de bankautomatene som finnes over hele landet, selv på små steder. Kursen er rett og du kan ta ut penger ved behov - uten å gå rundt med store kontantbeløp.
Å cashe kontanter over disk i bank på kortene koster svært mye i gebyr.
Sammenligning av priser i Norge og Romania

SHOPPINGTIPS

HVA ER VERDT Å KJØPE I ROMANIA?
* Tresløyd * Lintøy * Silke * Klær hvis du ikke ser etter merkeklær, skinn importert fra Tyrkia * Sko og rumenske sportssko spesielt * Gull ' Sølv * Fiskeutstyr fra Øst-Europa * Sjakkbrett i tre * Krystall * Keramikk * Elektronikk produsert i Romania eller Kina * CD/ DVD * Salver og kremer knyttet til reumatismeterapi * Heklede tepper * Bøker * Kart og leksikon * Datasoftware * Strikkegensere i ull i fjellområdene * Leker * Verktøy og jaktredskaper. (Sjekk tollreglene)
IKONER kan ikke eksporteres uten spesiell tillatelse, heller ikke kunstverk av betydning. Jakttrofeer må gjennom en lang og kronglete prosess før utførsel. Hvis du da ikke ordner alt gjennom et profesjonelt byrå til en kostbar pris.
TAXFREE
VIN OG ALKOHOL GENERELT ER LANGT BILLIGERE I BUTIKKENE I ROMANIA ENN PÅ FLYPLASSENES TAXFREE - BUTIKKER Da snakker vi om rumenske og østeuropeiske varer.Sigaretter er billige i Romania uansett hvor du kjøper dem, selv om staten øker avgiftene kraftig. 
Romania er ikke et typisk shoppeland for den som har valfartet vestlige storbyer. Men det er langt bedre utvalg enn mange forventer på det meste. Mange drar hjem med både klær og sko selv om de ikke hadde planlagt dette på forhånd. Romania har flere store varehus, men de kan være dyrere enn den enkelte butikk og på markedene i gatene like ved. Unntaket er store engrosbutikker som sopper opp som internasjonal kjeder, og når det kjøres spesielle tilbudsuker. 
Den billigste kjeden er kanskje SELGROS, men her må du ha et medlemskort for å komme inn - eller de tar en kopi av passet ditt. .Du kan låne medlemskort av en innfødt uten problemer. METRO har innført kun medlemskort, 

AUCHAN er et godt alternativ åpent for alle. Det samme er CARREFOUR.
LIDL,PENNYMARKET, BILLA og PROFI er lavpriskjeder på dagligvarer.
Du kan sjekke priser og utvalg på disse nettstedene:www.carrefour.ro | www.selgros.ro | www.auchan.ro  | www.flanco.ro  |
Finner du ikke hva du søker her, kan du gå inn på |
www.shopmania.ro  | Nettstedet sammenligner priser mellom en rekke butikkjeder og gir deg en god pekepinn om hva ting koster i Romania
Alkohol kan du handle billig i de mange små nonstop-butikkene - som selv den minste landsby har flere av.
MER OM ONLINE SHOPPING HER

SHOPPING BUCURESTI
www.bucurestimall.com.ro | Et av Bucurestis mest fasjonable varehus. Kino etc.| http://www.unireashop.ro/index_en.php | Unirea Shopping Centre.
LOPPEMARKED I MEGAFORMAT
MARKEDET "EUROPA" - det største loppemarkedet - eller en gros-markedet om man vil - i Romania og i denne delen av Balkan -  finnes i Bucuresti. Det heter EUROPA og ligger nesten som nabo til varehuset CARREFOUR. Området dekker flere fotballbaner og har alt unntatt mat. Klær dominerer, men man kan også finnet leker, elekronikk, fiskeutstyr og ting til huset. 

Prisene er svært lave, og selv om noen steder forlanger at du handler en gros ( fem stk av samme sort eller mer), kan du som regel handle enkeltvis. Det kreves ikke noen form for dokumentasjon for å handle. Noen boder er samlet under taket DEN RØDE DRAGE, men det meste er boder utendørs. Siden området er så gedigent, trenger du god tid. Se opp for lommetyver. Åpent fra 05 - 14. Beste tid rundt 10 - 12. 
Er du kun ute etter elektronikk kan DORALLY være et alternativ. Det ligger visavis CHINATOWN ROMANIA som ble åpnet 2011 og som er mer eller mindre er en fiasko med flere tomme utsalgsarealer.
PRUTING
På markeder og på større ting som selges på gata kan man prute til en viss grad.. ALDRI i butikker. Så i Romania er prisene faste.. 

Pruting er ikke vanlig som f.eks i Tyrkia. Rumenerne trenger seg ikke på som selgere som f.eks i Midt-Østen. I vanlige butikker er man nesten likegyldig. Nærmer den ansatte seg -  kan det være for for å sjekke at du ikke er en nasker. Litt utrivelig, men med den frekvensen av butikktyverier som rir landet så er det forståelig sett fra eierens side.
SERVICE
I store varehusbutikker og mellomklassehoteller er servicen meget god og mange snakker engelsk. I offentlige tjenester varierer servicen fra halvveis interessert - til sur og komplett likegyldig. Den siste kategorien er en sakte utdøende rase. Heldigvis. Men: Begrepet ”service” er ukjent i praksis på travle togstasjoner, på offentlige kontorer og en del mindre flyplasser. Og skal du rapportere et tyveri på en lokal politistasjon, kan du like godt stoppe klokka. Men det finnes unntak, og det er unntakene som gjør det trivelig å reise rundt i Romania alene som turist.Flyplassen Otopeni i Bucuresti er et eksempel på at serviceholdningen er blitt utmerket.
Hvis man nullstiller forventningene til service, kan man bli gledelig overrasket. Dette er kanskje det beste reisetipset man kan gi til førstegangsbesøkende i landet. Med lusne lønninger og mye å gjøre, skal det også noe til for å smile kontinuerlig til feterte ”vestinger”. Men late og arrogante postansatte kan man godt stille et par motspørsmål hvis de svarer nei i stedet for å lette på stussen.
Å BETALE PÅ RESTAURANT
Uansett: Sjekk regningen. En del restauranter smører på for utlendinger, - dessverre. Med rumenere til bords skjer dette ikke. Du kan be om å få presisert regningen hvis du mener noe er galt, bare ønsket kan rette opp ”misforståelsen”.
Ved kysten om sommeren passer TURISTPOLITIET på, og sommerstid ved kysten kan turister oppleve at betjenter fra priskontrollen i Constanta spør om priser og erfaringer med regningene på ulike restauranter. Et vanlig triks er å legge til for et par brødblingser du ikke har fått - eller plusse på for småting som man egentlig ikke har bestilt. Ikke mye prismessig, men som mange rumenere selv sier: Vi må oppdras til å gjøre ting rett.
Å KJØPE TOGBILLETT
Rekker du ikke å kjøpe billett på stasjonen, bør du skynde deg å ta kontakt med konduktøren umiddelbart ombord. Ellers kan du bli mistenkt for å snike og kraftige bøter venter - med dertil heftig munnbruk.
Du kan også kjøpe togbilletter online på www.cfr.ro eller i billettautomater som er plassert på alle større stasjoner. ( Cash eller kort ) 
Å reise med tog i Romania er hyggelig, og man kan koste på seg en førsteklassebillett til en svært billig penge. På toget kommer man lett i kontakt med folk, og mange vil prøve engelsken sin med en utlending på tur. Skal du reise lengre strekninger, bør du reise med tog merket INTERREGIO eller INTERCITY, ellers blir det melkerute med stopp i hver landsby og dobbelt reisetid. Og alle tider og priser finner du enkelt på | www.infofer.ro | ( Flere språk ) Obs! Prisene som kommer opp hvis du ikke velger alternativ er for første klasse! Klikk i så fall tilbake og velg rullealternativene.
TAXI
Taxi er billig . HVIS den holder seg til tariffen. Noter ned nummeret på taxien og vis at du gjør det hvis du opplever lurerier. Avgift pr. kilometer SKAL stå på frontruta til drosjen. Normalt mellom 1 - 2 RON pr km avhengig av byen du er i.
Avtal alltid pris på forhånd, selv med taksameter på plass. Sjekk også at du bare betaler pris en vei. Noen prøver seg med at de må ha dekket returen, selv om du ikke skal tilbake. 
En adresse nedskrevet til sjåføren gjør underverker - språkmessig. Rumenske adresser er maratonlesning. Spør sjåføren om du har vært der før, si ja - da går det radigere.
RADIO -TAXI kan bestilles på telefon, og her er det sjelden triksing - siden de ofte er knyttet til sentraler som holder orden. De er noe dyrere siden de tar seg betalt for reserveringen. Ellers praies taxi på gata direkte - i kjøreretningen du skal.
Taxisjåfør er et nesten-skjellsord i Romania og det sies at de fleste Securitatea - spionene ble taxisjåfører etter revolusjonen. Dette er klisjèene, og så kan man tenke seg til resten. 
DAGENS ANDROIDER KAN SIKRE SEG MED Å LASTE NED DIVERSE TAXI-APPER PÅ MOBILEN. HER SER DU HVEM SOM ER SJÅFØR, HVA DE KOSTER OG HVA ANDRE KUNDER SYNES OM DEM 
Mange taxisjåfører er glimrende guider, og noen kan leies en hel dag til en rimelig pris. Du er garantert god service ved slike arrangementer. 


Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015