TARGU JIU

image

Targu Jiu er en gruveby med nær 100 000 innbyggere i hjertet av Jiudalen. Turgu Jiu har på mange måter påvirket Det Nye Romanias utvikling nettopp fordi byen har huset sterke fagforeninger med gruvearbeider som ikke har nølt med reise inn til Bucuresti for å demonstrere og utøve påtrykk politisk. I 1990 endte gruvearbeidernes masseinvasjon i hovedstaden i et blodbad, og i 1991 klarte de indirekte å styrte Petre Romans regjering.

RUMENSKE FALLSKJERMER

Gruvene i Targu Jiu har ikke vært lønnsomme og regjeringen har forsøkt å stenge flere. For å dempe gemyttene har den rumenske staten betalt gode sluttpakker til arbeiderne - sett med rumenske øyne. Resultatet var en delvis stor utvandring av gruvearbeiderfamilier siste halvdel av 90-tallet. Men i 1999 dro over 10000 gruvearbeidere igjen inn til Bucuresti og knuste politiets barrikader i protest mot nedlegginger og lave lønninger. En avtale ble inngått, gemyttene roet seg, men en uke etter gikk regjeringen tilbake på sine løfter og nye tumulter oppstod. Lederen Cozma ble arrestert og dømt til 18 års fengsel i et forsøk på å kue opprørskulturen i Targu Jiu. Da hadde gruvene gått med et tap på 3 milliarder dollar. Cosma ble løslatt i 2008.

GAMMEL FENGSELSBY FOR KJENDISER

Under andre verdenskrig satt kjente rumenske kommunister i fengsel i Targu Jiu. Blant annet Ceausescu, Gheorghiu- Dej og nåværende president Ion Iliescu. For mange rumenere er Targu Jui synonymt med politisk bråk og en synliggjøring av konflikten mellom fascister , reaksjonære strømninger og kommunister.

BRANCUSI SIN HJEMBY

image

Den internasjonalt kjente skulptøren Constantin Brancusi bodde og virket i Targu Jiu. Han levde i perioden 1876 - 1957. Skulpturene hans er plassert rundt om i byen og de mest kjente er plassert i sentralparken som minnesmerker over de som døde i andre verdenskrig. Ved inngangen til parken finner man Kyssets Port, en slags kopi av Triumfbuen i Bucuresti - som en hyllest til Romanias gjenforening. Å kaste en mynt på toppen av buen betyr lykke. Motivene på selve verket er fra fødebyen til Brancusi; Oltenia. Kunstmuseet i byen huser i tillegg fotoutstillinger av de fleste Brancusiarbeidene.

Brancusis mesterverk "Den endeløse støtten" ligger i enden av Calea Eroilor og er med sine 29 meter et symbol på glitrende moderne kunst. FN har erklært støtten blant de 100 mest viktige monumenter i verden. Støtten ble renovert i 1999.

image

HOTELLER

Gode hoteller i Targu Jiu er Hotel Parc, Hotel Gorj og Hotel Sport. Mer finner  påwww.tourneo.ro G

Targu Jiu ligger på hovedbanelinja mellom Timisoara og Bucuresti og forbindelsene er gode. Reisen til hovedstaden tar 4 1/2 time. Om sommeren er det en direkte togforbindelse til Constanta som tar 7 timer. Busser går i alle retninger, først og fremst til Bucuresti, Sibiu og Timisoara.

WEB OM BRANCUSI:

WEB OM TARGU JIU:

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015