GREIT Å VITE

TIPS | VISSTE DU AT...

 • Det går direktebuss OTOPENI - CONSTANTA, Sjekk blant annet www.kirvad.ro
 • Et par kvartaler unna jernbanestasjonen GARA DE NORD går det busser til Constanta og kysten hver time. www.autogari.ro
 • Er dere 3 eller fire i reisefølget kan det være like billig å leie privatbil fra flyplassen i Bucuresti og direkte til hotellet ved kysten. Eller prute med en taksisjåfør, men ikke de du finner på Otopeni eller hovedjernbanestasjonen.| Sjekk med locationromania@gmail.com for privatbiler. Eller kontakt reisebyrået www.visitromania.no i Oslo
 • Romanias beste nettsider for hotellsøk er www.tourneo.ro  ogwww.turistinfo.ro
 • Det er ikke lenger lov å dyrke den jevne rumeners favorittaktivitet UTEGRILLING andre steder enn på merkede områder? Unntak: Egen hage
 • Folk som står i veikanten med nøkler kan tilby rimelige husrom? CAZARE betyr husrom på rumensk. Du får et rom med egen nøkkel i et privathjem for en rimelig penge. Det er også vanlig at folk tilbyr rom på jernbanestasjoner. Og det er helt vanlig at man ikke bestemmer seg før man har sett på rommet. Skal du bo flere dager, kan du prute på prisen. For å unngå overraskelser, sjekk badet og om det er varmtvann nonstop. Mange tilbyr også mat inkludert. Kan gi deg innsikt i rumensk gastronomi. Og familieliv.
 • Alle busstidene i Romania er listet på www.autogari.ro og togtidene på nettsiden www.infofer.ro?
 • Du kan virkelig gjøre kupp på klær og sko på konkursutsalg og markedsbutikker hvis du tar deg tid til å sjekke lageret. Du kan gå rundt selv og prøve varene. Husk bare å levere bag ved inngang mot et nummerbevis. Romanias største billigmarked er EUROPA eller COMPLEXUL DRAGONUL ROSU i Bucuresti. Her kommer butikkeiere for å kjøpe varer som de videreselger over hele Romania. Åpent for alle. Tid. 06 - 12. Og nå går det et eget lokaltog fra Gara de Nord til Obor som stopper ved DRAGONUL ROSU. Men alle byer i Romania har flere markeder og flere slike utsalg.
 • For 50 - 60 euro kan du få et fint hotellrom uansett hvor det måtte være i Romania. Bare ta deg tid til å sjekke nettsidene. Mer bør du egentlig ikke betale hvis du ikke forlanger ekstratjenester fra resepsjonen som spa, reisebyrå etc. Det finnes også akseptable overnattingsteder for 20 euro natta pr rom
 • Du kan ta fallskjermkurs i Romania som er godkjent ellers i Europa. Tuzla Airport ved Svartehavskysten arrangerer slike kurs som et eksempel.
 • Det finnes en rekke dykkeskoler og kurs ved Svartehavskysten
 • Det er ikke er noe billigere å kjøpe tradisjonelle taxfree - varer på rumenske flyplasser enn i den vanlige rumenske dagligvarebutikk.
 • Det kan lønne seg å leie en taxi for en hel dag sightseeingdag i stedet for å ta tog eller buss hvis dere er tre eller fire personer i følge. Finn ut hva transportbillettene koster pr person og legg dette sammen. Deretter prut med en drosjesjåfør som ser redelig ut. Finanskrise har gjort mange lystne på slike avtaler. Inngår du avtale, noter ned nummer på drosje og navnet på sjåføren uansett - bare for å være sikker
 • Det er påbudt med bilbelte i alle personbiler i Romania. Utsagn om at det ikke er nødvendig er bløff. Også i tettsteder og byer. Og bøter utstedes med rund hånd om de uniformerte ser deg.
 • Det er ikke lov å betale trafikk - bøter på andre steder enn nærmeste politistasjon i Romania .En betjent ute på veien kan skrive ut boten, men ikke ta imot betaling. Betalingsalternativer skal følge med botsanvisningen. og du har krav på en skriftlig forklaring på vedlegget  før du betaler.Og mindre førstegangsbøter som ikke er betalt innen 6 mnd slettes i Romania.Men gjentakelse fører til pluss av den gamle boten og rettssak.
 • En utlending som får bot bør betale denne på riktig stasjon så fort som råd  og få en stemplet kvittering. Det er vanlig å beslaglegge pass eller annen legitimasjon - som førerkort - til boten er betalt, men dette kan bare gjøres etter at en lokal dommer har signert beslags - kvitteringen. Resultatet er ofte lang ventetid på stasjonen om du ikke vil betale. Blir du brakt inn på en stasjon og det tilsynelatende ikke skjer noe som helst, er dette et vanlig tegn på at de ansatte kan tenke seg å la deg gå mot en bestikkelse. Smører du betjentene, bidrar du til å sementere korrupsjonen i dette landet.
 • Den raskeste reisemåten innen Bucuresti by er METROEN - undergrunnsbanen.Trafikken i hovedstaden er vanligvis et sant mareritt da billtettheten er langt større enn kapasiteten.
 • For 5 euro kan du få et rumensk simkort der du kan ringe for hele summen på 5 euro.Samtidig slipper du å betale for innkommende samtaler fra utlandet | Norge. Simkort selges i mange kiosker og du trenger ikke registrere deg. www.cosmote.ro | www.vodafone.ro |www.orange.ro |
 • Elektrokjeden GERMANOS selger ukodede telefoner for mobilselskapet TELEKOM. Kjøper du en telefon hos Germanos er den alltid åpen for alle simkort. www.germanos.ro Kjøper du mobil fra operatørene ORANGE og VODAFONE er den fortsatt kodet til selskapene, men du har etter ny lov av 1.juli 2009 krav på å få den dekodet i butikken du kjøper mobilen. Gratis - hvis du ber om det.
 • Du kan fylle på kontantkort online på www.activare.ro og www.prepay.ro
 • Det er  forbudt å ta inn flere passasjerer i busser og minibusser enn det er sitteplasser, men 9 av 10 sjåfører gir blaffe. Råd: Er en buss full, vent på neste
 • Finanskrisen har redusert boligprisene med mellom 30 - 50%. Og utlendinger nå kan kjøpe bolig på lik linje med rumenere. For landbrukstomter gjelder egne ordninger
 • Romania er et av de europeiske landene med flest private vaktselskaper. Og disse uniformerte vaktene finnes på nesten alle offentlige steder.Og disse vaktene har på ingen måte har politimyndighet og kan bare holde personer tilbake hvis de samtidig kontakter politiet. ALT annet er ulovlig.
 • BADEVAKTER har ingen myndighet i det hele tatt utover å veilede publikum og anvise badeområder.
 • Det er røykeforbud på alle rumenske tog.Og at det finnes et eget togpoliti på alle langdistansetog.Og at alle rumenske togstasjoner er nå linket opp på et eget billettdatasystem som har fjernet problemene med forhåndsbestilling og reservasjon Og du kan endre alle kjøpte billetter eller få pengene tilbake, men BARE der du opprinnelig kjøpte billetten og FØR reisedatoen på den opprinnelige billetten.
 • Alle som selger tjenester eller varer skal ha oppslått telefonnummeret til det lokale FORBRUKERVERNET på et lett synlig sted. Har du problemer, kan det hjelpe bare å henvise til oppslaget.
 • Ofte er det mer lønnsomt å veksle utenlandsk valuta som EURO og NOK på et vekslingskontor enn i en bank. Men sjekk kursen og gebyr først! Alt skal være tydelig oppslått i eller utenfor lokalet. Og det er like greit og billig å veksle dirkete fra NOK til RON som om å gå veien om EUR.

Romania er et billig ferieland. Men ferien kan bli dyr hvis du ikke kjenner til knepene som skal til for å unngå de største turistfellene. For deg som vil ha mer Romania og færre utgifter; her er noen tips:
Må du absolutt legge ferien til Mamaia, bo 5 minutter nord for badebyen i et av de mange nye pensjonatene på vei til Navodari. Du betaler 300 kr for rommet mot 800 kr for rommet i Mamaia. Standarden er omtrent den samme - og mye mer personlig.
Mamaia: Spis inne i Constanta by. Billigere og bedre mat mange steder.
Kjøp togbilletter på stedet - dvs i Romania. Eller online på www.infofer.ro  Halv pris sammenlignet med reisebyrå i utlandet. Og forskjellen på andre og første klasse er minimal. For selve reisen: Ha toalettpapir i reserve, slikt er nesten fraværende på i alle togsett. Alle RAPID - tog og IC - tog har strømkontakter til pc og mobilladere.
Er du ikke avhengig av internasjonaliseringen i Mamaia og vil ha mer rumensk kontakt, velg deg en badeby sør for Constanta. Flott standard, masse tilbud på restaurant -  og underholdningssiden og 30% lavere i pris en turistmaskinen nord for Constanta. Tips uansett alder: Eforie Nord, Neptun, Saturn, Mangalia. Ungdommer: Costinesti, Vama Veche. Backpacker: Eforie Sud, Vama Veche,Jupiter.
Hoteller i kat. 2 og 3 i Romania er nær det samme mht standard på rommet, kun tilbudet på service generelt skiller. Og kat 2 er vesentlig billigere. For ei god seng, et reint rom og en fungerende dusj holder det med kategori 2. MÅ du ha aircondition; velg kategori 3.
Bli kjent med innfødte. De hjelper deg mer enn gjerne til rette, og skal du reise rundt - betal heller enn slant til den innfødte guiden enn å legge ut lapper på luringer i drosjer og de dyreste variantene av det meste.  Det blir billigere uansett. Den økonomiske situasjonen for folk flest i Romania er beintøff og de fleste trenger en ekstra slant om de gjør deg en tjeneste. Bare sørg for å snakke åpent ut i forkant om hvordan man ordner alle betalinger - og begge parter slipper skuffelser. Men det er du som utlending som må starte denne dialogen, en rumener vil ikke nevne noe før eventuelt etter at det har oppstått misforståelser.
Inviterer du innfødte på restaurant eller bar, er det du som forventes å dekke utgiftene. Rett og slett fordi et restaurantbesøk er svært dyrt for en vanlig rumener. En rumener som ikke er sikker på om du har forstått dette, vil takke nei og finne på en unnskyldning. Innfødte som har akseptert invitasjonene dine et par ganger  - vil seinere invitere deg hjem og servere hjemmelaget mat og drikke. Å avslå en slik invitasjon er i rumensk kultur en fornærmelse. Slike hjemmemiddager er god mat og drikke i overflod  - og kan forskrekke en skandinav som vet hvordan privatøkonomien til de innfødte er. Men har man fest, så tar man riktig i og lar det gå lenge til neste gang.
Hvis du spiser mye og enda mer - og drikker mye og deltar lenge utover kvelden, vil vertskapet bli stolte og betrakte deg som en venn for livet. En i norsk kultur kledelig beskjedenhet i matveien vil i Romania være en direkte antydning til matmor om at hun ikke duger som kokk. 

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015