FAQ

På denne sida finner du spørsmål som lesere har mailet til oss. Vi prøver å svare på alle spørsmål så langt råd er.Nye spørsmål ? Bruk skjemaet til venstre i ramme.

 

 • HVOR KAN MAN FÅ KART OVER DELTAOMRÅDET?
De fleste kart i Romania lages av Publirom.

De har flere kart over Donaudeltaet som selges i alle varehus og av bokhandlere over hele Romania

http://www.publirom.ro/harti.php

 • FINNES DET BYRÅER SOM ARRANGERER TURER I DELTAET?

Et byrå som arrangerer turer i Deltaet erhttp://www.chettusia.com/index_eng.php

 • HVORDAN FINNER VI TRANSPORTTIDER I ROMANIA?

Et nettsted som sammenfatter buss- og togtider i Romania er www.autogari.ro | Websida har også en engelsk versjon. Billettpriser er også oppgitt på enkelte avganger, men legg på litt for sikkerhets skyld. Prisene er ikke alltid like oppdaterte som tidene. www.infofer.ro for bare togtider.

 • FLYR IKKE WIZZAIR MELLOM BUCURESTI OG BUDAPEST LENGER?

Nei, de flyr fra Bucuresti til andre byer i Europa pt. Fra Cluj går det derimot Wizzairfly til og fra Budapest. Om dette er en varig ordning, vites ikke . Hvis man er helt Wizzair, kan man fly fra Bucuresti til | fra Cluj også. Og fra sommeren 2013 mellom Torp og Bucuresti. Men det var ikke spørsmålet.

 • HVA KOSTER EN TOGBILLETT BUCURESTI - BUDAPEST?

Pr dato koster denne 198 RON med reservert sitteplass kjøpt direkte på togstasjonen Gara de Nord i Bucuresti. Noe dyrere gjennom byråer. 160 RON = 334 NOK. ca

 • HVOR FINNER MAN RUMENSKE POSTKODER PÅ NETTET?

http://www.posta-romana.ro

 • HVA HETER ROMANIAS STØRSTE INNSJØ?

Den største innsjøen i Romania er Razimsom ligger ute i Europas største sumpområde, Donaudeltaet, på størrelse med Trøndelagsfylkene. Raziminnsjøen har en lengde på 415 km.

Donaudeltaet er et verneområde og har et sjeldent fugle-og dyreliv, blant annet Europas største koloni av pelikaner og gresslanger. Området er et av Romanias mest populære reisemål sommerstid. -Romanias største KUNSTIGE innsjø erLacul Bicaz på 40 km som ble skapt etter at en stor dam ble bygget i perioden 1950 - 1960 i nord- Romania. Innsjøen er utforsket av Costeau i 1984 med et par TV-programmer. Denne innsjøen er også et populært reisemål.

 • ER DET BADESESONG I MAMAIA MEDIO SEPTEMBER?
Badetemperaturen kan holde seg god og behagelig lenge, men været kan også være ustabilt. Mange strandbarer stenger rundt 1.september. Rundt 15.september har det stilnet av som om det skulle være rundt 1.mai. Aqua Magic holder oppe så lenge som mulig, og lengst i helgene når været tillater det.  Sommeren | høsten de siste sesongene har vært spesielt bra opp mot start oktober..
 • ER DET TRYGT Å HANDLE MED KREDITTKORT PÅ RUMENSKE INTERNETTSIDER?
I prinsippet gjelder de samme forholdsregler for internetthandel i Romania som hjemme. Man skal sjekke om nettstedene er registrerte og verifiserte, og på nettsteder som f.eks www.vodafone.ro er det ingen fare med å bruke kredittkortet sitt til f.eks å lade opp sitt rumenske kontantkort. I store og kjente nettbutikker er det også trygt. Derimot bør man kanskje sjekke hvordan og når varene leveres hvis de skal sendes ut av Romania. Her kan servicen variere mye. Romania har hatt et stort antall nettsvindelsaker, så spørsmålet er absolutt berettiget. Er man usikker, kan man jo gå via betalingstjenester som www.paypal.com
 • HVOR FINNER MAN OVERSIKT OVER MAMAIAHOTELLER?-

Du kan selv sjekke alle hotellene i Mamaia på www.mamaia.com  | Og www.turistinfo.ro

 • ER BRAN OGSÅ EN BY I TILLEGG TIL AT DRACULASLOTTET ER DER?

Nei, Bran er en liten landsby, med et par hoteller, noen flere pensjonater og en omfattende oppfinnsomhet når det gjelder å selge Draculaslottet – som ikke er noe skremmende i det hele tatt. Slottet har fått nye eiere, men alt skal være som før. Også loppemarkedene rundt parkeringsplassen der turistbussene stopper.

 • KAN MAN DYKKE I MAMAIA OG CONSTANTA?

Det finnes et offentlig godkjent firma som både driver opplæring og dykking på linkenwww.prodive.ro  . Har du dykkersertifikat kan nok også disse hjelpe deg til mer spennende dykkeområder enn Mamaia, - som Costinesti og sørover. Agigea og Eforie Sud kan passe godt til snorkling. Andre linker du kan sjekke er:http://www.marina-europa.ro/en/centru_scufundari.html
http://www.aquarius-diving.ro/index.html
http://www.indeep.ro/eng/index.html

 • NÅR ER DET SNØ I POIANA BRASOV ?

Vanligvis fra midten av desember til begynnelsen av mars. Forholdene kan variere mye fra år til år, også i Poiana Brasov. Skisesongen kan både være lengre og kortere. Romjula er høysesong siden mange rumenere tar seg fri mellom jul og nyttår.

 • ER DET IKKE INNENRIKSRUTER MED FLY I ROMANIA?

Joda, www.tarom.ro flyr innenriks, menwww.carpatair.ro øker mest. Det er ikke spesielt billig å fly innenriks i Romania og tar man med ventetid på flyplassen i beregningen går reisene like greit med tog. 

 • ER DET BARE BUCURESTI OG TIMISOARA SOM HAR FLYFORBINDELSE TIL UTLANDET?

Nei, det blir stadig flere byer som får flyruter med utlandet. Sibiu, Iasi, Arad, Bacau og Tirgu Mures er noen. Disse byene betjenes mest av diverse lavprisselskaper og flyr ofte til Tyskland eller Italia. Constanta har mest charter og flyplassen der bærer preg av at USA/ NATO etablerer seg i området.

 • HVOR BESTILLER JEG RUMENSK SPRÅKKURS PÅ DATA?

CD- rom for begynnere og viderekomne bestiller du på www.eurotalk.co.uk  - Se ellers vår side om språkkurs.

 • ER DET BILLIG PÅ TAXFREEBUTIKKEN PÅ OTOPENI LUFTHAVN?

Det er billigere å handle typiske taxfreevarer i varehusene i byene; f.eks REAL, CARREFOUR eller SELGROS. Du kan sjekke prisnivå på sider www.real-hypermarket.ro eller www.carrefour.ro  Elektronikk etc: www.flanco.ro |www.flamingo.ro | www.germanos.ro

 • Kan man gå rundt i Parlamentsbygningen i Bucuresti på egenhånd?

Du kommer inn i en større foaje og kan se deg rundt der, men skal du se mer av palasset må du bestille en guide og/eller en billett som gir deg adgang til de andre åpne salene. Uansett vil du ikke få se alt, for bygningen er også landets nasjonalforsamling. Det finnes også områder med utstillinger.

 • Er forsikringen inkludert når man leier bil i Romania?

Ja, alltid. Det skal ikke være lov å leie ut bil uten en komplett forsikring. Bruk de store og kjente firmaene - så er dette akkurat som hjemme. Det har blitt enkelt og greit å leie bil i Romania - og man kan gjøre det fra alle hotellresepsjoner.

 • Hvor lang tid må man bruke med bil fra Mamaia til Brasov?

4 - 5 timer hvis du tar de vanlige rutene og stopper for kaffe underveis. Legg gjerne til en time for uforutsette ting i trafikkbildet. Sjekk på www.sosele.com Ny motorvei til Ploiesti far 2013

 • GÅR DET BUSSER FRA CONSTANTA TIL GALATI?

Ja, det går flere pr dag fra busstasjonen i Constanta. Dette er minibusser. Det finnes tider på www.autogari.ro . Det går også tog - om sommeren oftere enn vinteren. Busstasjonen ligger et steinkast fra jernbanestasjonen.

 • FINNES DET RUMENSKE INTERNETTSIDER DER MAN KAN KJØPE ORDENTLIGE CD - PLATER MED RUMENSK MUSIKK?

Det er flere online shops i Romania der du kan kjøpe ordinære cd-er. Men det er ikke like etablert som her hjemme.Eksempel:www.cd.ro - Ellers så selges nå stadig flere cd-er i Romania som mp3-samlinger på cd.

 • NORWEGIAN AIR HAR RUTER TIL VARNA I BULGARIA. HVORDAN KOMMER MAN SEG TIL CONSTANTA DERFRA?

Varna - Constanta er en kort strekning 165 km ca, men ikke beriket med god offentlig kommunikasjon.  Sommerstid derimot finnes det en del bulgarske og rumenske bussruter til - fra Romania, Privat transport eller taxi er en mulighet - og grensepasseringen er enkel etter at landene ble EU-medlemmer. Email oss for oppdatering,

 • FINNES DET NORSKKURS FOR RUMENERE I BUCURESTI?

Det finnes et sted som gir kurs både individuelt og i grupper. Sjekk denne websida: http://www.theecho.ro/ro2/despre-noi-contact.php - Ellers har Universitetet i Cluj Napoca norsk som studiefag.

 • FORETAR DEN NORSKE AMBASSADEN I BUCURESTI VIELSER ?

Nei, ifølge websidene til den norske ambassaden i Romania er ikke dette mulig.www.norvegia.ro

 • HVOR FINNER MAN BILDER FRA ROMANIA PÅ NETTET?

Et sted som samler opp ulike typer bilder erhttp://www.aboutromania.com/photos.html -

 • KAN MAN FÅ PENGENE TILBAKE HVIS MAN ER MISFORNØYD MED EN VARE ELLER TJENESTE I ROMANIA?

Hvis man skal svare svært forenklet så blir svaret formelt sett ja, men reelt sett nei. Nye konsumentlover er gjennomført i Romania og de er teknisk sett de samme som ellers i Europa. Problemer er at fremdeles er det ikke et fungerende apparat som overvåker lovene - eller at de som er satt til dette er korrupte eller likegyldige. Unntaket er større varer som er kjøpt i varehus som Real, Carrefour, Altex etc. Her får du omfattende garantier som fungerer. Men du må passe på å ha originalkartonger og absolutt alt som ved kjøpet, ellers blir det en lang ferd ut i byråkratiet. Når det gjelder tjenester er det langt verre. Man kan klage til diverse telefonnummer, men utover frustrasjonsutløpet har det ikke særlig effekt. Går man f.eks til en tannlege og ikke er fornøyd med resultatet etterpå, for du ikke pengene automatisk tilbake. Da må du ha inngått en juridisk individuell kontrakt i forkant, noe en tannlege neppe vil gå med på. Men er det er god tannlege, vil du få gratis behandling som kan rette opp det du er misfornøyd med.

 • "CAZARE". HVA ER DETTE?

"Cazare" betyr husrom. Folk står langs veiene og tilbyr billige rom til turister. Noen ganger vifter de også med nøklene for å vise at eventuelle gjester får egen inngang. Dette er en kjærkommen ekstrainntekt for rumenske familier ved kysten.www.cazareonline.ro

 • HVORFOR ER TRÆRNE LANGS VEIENE MALT HVITE VED STAMMEN?

Dette er en veimerking, de hvite stammene fungerer som lyse veistolper om natta. Det skal også være for å beskytte trærne mot større insektsangrep at de er malt på denne måten nede mot bakken. Disse tunge trærne står ofte på begge sider av veien som en allè - mens åkrene sprer seg vide utover ellers. I det siste er også malinga på disse trærne blitt EU-gul.

 • FINNES DET 3G I ROMANIA?

Ja. Hele veien. Og 4G. Det andre landet i Europa som innførte 4G

 • HVORDAN KOMMER MAN SEG GREIEST RUNDT LANGS KYSTEN HVIS MAN VIL HA LITT TID UTENFOR MAMAIA?

Det billigste og morsomste er å bruke de lokale transportmidlene, buss og minibuss. En vanlig strekning koster 3 - 4 RON ca 7 kr pr person, og minibussene stopper og setter av der du ønsker. Hvor bussene går står skrevet på et hvitt skilt til venstre for føreren i frontruta. I Mamaia kan du bare gå ut på hovedveien mot innsjøen, og det tar ikke mange minutter før det kommer en minibuss. De fleste slutter å gå rundt 23-24, men det finnes nattbusser med lengre tidsintervaller. - Vil du videre nedover kysten, må du først ta en minibuss til jernbanestasjonen GARA i Cta, og deretter går det busser til alle badebyene. Samme system, men de starter litt bortenfor stasjonen til høyre. Har du tid, kan du ta toget også til badebyene Eforie Nord / Sud, Costinesti, Neptun og Mangalia. - På kortere strekninger kan taxi bli like billig hvis man er flere i bilen, men alt overprises i Mamaia så avtal nøyaktig på forhånd hva du skal betale. Det kan også lønne seg andre steder enn Mamaia for den saks skyld.

 • HVA KOSTER EN LITER BENSIN I ROMANIA?

Varierer litt, men på min nærstasjon er det rundt 11 NOK literen for 95 blyfri. Altså rådyrt hvis du har rumensk minstelønn.

 • ER DET TRYGT Å LEIE BIL I ROMANIA?

Ja, i seg selv er det trygt. Bilutleie drives i dag av seriøse firma, og det er heller ikke så dyrt lenger. Men trafikkbildet er noe brokete og rufsete -  og du bør vite hvor du skal inne i storbyene. Og radarkontroller er det mange steder, så hold fartsgrensene.

 • HVORDAN KOMMER MAN FRA FLYPLASSEN I BUCURESTI OG TIL HOTELLENE I MAMAIA?

Taxi eller buss fra Henri Oanda Airport Bucharest til Gara Nord i Bucuresti, tog fra Gara Nord til Constanta og taxi eller minibuss fra stasjonen ( Gara) i Constanta til hotellet i Mamaia. Avstanden mellom Bucuresti og Cta er 225 km, ca 8 - 12 km fra Cta og ut til Mamaia avhengig av hvor på strandstripa hotellet ditt er plassert. Togbillett Bucu - Cta fra 60 nok til 110 nok en vei avhengig av togtype og klasse 1/2. Togtider og eksakt pris på www.infofer.ro  Bussene mellom Constanta og Bucuresti går ofte. ca 50 RON en vei.  En tunnelbane fra flypassen i Bucuresti  til Gara N i Bucuresti er på trappene. Også direktebusser noen ganger i døgnet mellom OTP og Constanta, blant annet www.kirvad.ro

 • FINNES DET STRENDER DER MAN BADE UTEN KLÆR PÅ DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN?

Ja, flere steder. Mest i Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Vama Veche og andre steder. Ikke alle stedene er offisielle nudiststrender, men de fungerer som fristeder for nakenbading. I Eforie Nord er disse strendene markerte, og i Techirghiol en del av området til kursenteret.

 • VI LURER PÅ HVA SOM ER VERDT Å KJØPE I ROMANIA OG TA MED SEG HJEM?

Tresløyd * Lintøy * Silke * Klær hvis du ikke ser etter merkeklær, skinn importert fra Tyrkia eller behandlet i Romania * Sko og rumenske sportssko spesielt * Gull ' Sølv * Fiskeutstyr fra Øst-Europa * Sjakkbrett i tre * Krystall * Keramikk * Musikkassetter * CD-plater * Salver og kremer knyttet til reumatismeterapi * Heklede tepper * Bøker * Kart og leksikon * Datasoftware * Strikkegensere i ull i fjellområdene * Leker * Verktøy og jaktredskaper * Vin * Alkohol generelt * Sigaretter * Kofferter * Vesker

 • KAN MAN FRAMKALLE DIGITALE BILDER I CONSTANTA?

Jeg antar du mener å levere minneskortet i en butikk for å få vanlige papirfotos? Ja, et par butikker rundt og i Tomis Mall har denne tjenesten. Og flere finnes i varehuskjeder og ellers. Kort sagt mange muligheter. Også varehus med framkallingsautomater. F eks Cora. Sett inn minnekortet og trykk.

 • FINNES DET ET RUMENSK TURISTKONTOR I NORGE?

Nei, dessverre ikke, men det finnes et i Stockholm. Det fungerer for hele Skandinavia. Romania har turistkontorer i flere store landt rundt om i verden. En oversikt finnes på rumensk UDwww.mae.ro - Romanias turistkontor i Sverige:
Gamla Brogatan 36-38, 111 20 Stockholm

 • KAN MAN FÅ RUMENSK TV PÅ SATELLITT I NORGE?

DigiTV og Focusat er kjente og gode satelittformidlere for rumensk tv via parabol. Men legalt sett kan man ikke se disse kanalene utenfor Romania. Men det virmler av tv-kanaler via internett.

 • ER DET TATOOSTUDIOS I MAMAIA?

Ja det er flere både i Mamaia og Constanta.

 • ER TOPPLØS SOLING VANLIG I ROMANIA?

Ja, og mote. Bunnløs også noen steder.

 • FINNES DET INFO PÅ RUMENSK OM NORGE SOM MINE RUMENSKE VENNER KAN LESE?

Det nærmeste jeg kommer på i farten er de rumenske sidene til den norske ambassaden i Romania på www.norvegia.ro  Norskavdelinga på universitetet i Cluj Napoca skal også ha en del, da også i bokform. Rumensk språkavdeling på universitet i Malmö kan også gi tips. Mail i så fall coralia.ditvall@rom.lu.se

 • Kan man spille paintball ved Svartehavet?

Flere steder.

 • KAN JEG CASHE DOLLAR OG EURO FRA AUTOMATENE I MAMAIA?

Nei, du får bare ut rumenske lei fra automater. Med disse kan du igjen selvfølgelig kjøpe tilbake euro eller dollar i nærmeste bank til dagens kurs.

 • KAN MAN LÅSE OPP MOBILEN I ROMANIA?

Ja, uten problemer. Dette er stor forretning i landet. Og selv om sure operatører hjemme ikke liker det, så er det helt lovlig å " decodare" Det koster rundt 80 NOK for vanlige modeller. To eller tre ganger så mye for smartphones. Men vær i butikken mens det gjøres. Legg ikke igjen telefonen til neste dag.

 • ER DET MYE MYGG I MAMAIA?

Nei, er det noe Mamaia har mangelvare på, så er det mygg. Trolig tar havbrisen den helt til Deltaområdet, der den lever i beste velgående. Men dit er det rundt 100 km. Insektssvermer kan forekomme, spesielt i månedsskiftet juli / august.

 • ER ROMANIA ET FARLIG REISEMÅL?

Nei. - Romania er ikke farligere enn land som Tyrkia eller Bulgaria. Etter det jeg vet er kriminalstatistikken preget av tyverier, nasking og korrupsjon - ikke grove overfall eller drap. Politiske attentat og mafiavold som i Russland er heller ikke dagligdags. Heldigvis. - Når dette er sagt, så må man ikke være naiv . Spesielt hvis man reiser alene og har en flashy opptreden. Det er smart å ikke se ut som en vandrende bankfilial og opptre sikker og alminnelig. Å være beruset eller å oppsøke barer nattestid alene, er å utsette seg selv for problemer. På togstasjoner og i tettpakkede tog eller busser må man passe på sakene sine. Men dette er en generell regel i alle land. Jeg vil påstå at det å reise i Romania er relativt trygt hvis man passer på. Dette kan være slitsomt, og hvis man reiser sammen med rumenske venner eller kontakter, blir mye av denne slitasjen borte. Er man kun på badeferie i Mamaia er de fleste aktiviteter bekymringsløse, - og gjenværende bekymringer reduseres med et stadig økende antall turistpoliti og vakter fra kommunen. Lommetyvenes topp 10 toppes av mobiltelefoner. Det stjeles ramt med mobiler i Romania.

 • KAN MAN SPILLE GOLF I ROMANIA?

Etter CNN sin omtale av Lac de Verde-banen, er det en del mail om dette. Svaret på spørsmålet ditt er JA, og mulighetene blir stadig flere. Også ved kysten. Det bygges ut flere nedover mot Neptun / Mangalia.

 • HVA KOSTER EN CD-PLATE I ROMANIA?

Ca 40 kroner for en rumensk produksjon og 80-90 for en cd med internasjonale hits. Ikke så stort utvalg i internasjonal listepop som her. I kassetter er utvalget stort. Ca 10 kr for en kassett. Import-CD'er er dyrerere, ca 120kr. De som liker klassisk musikk eller blues og jazz, kan finne sjeldne musikkarameller på CD eller gammeldagse LP-plater. "Manele" er den store sjangerslageren blant rumensk vanlig arbeiderungdom. Dette er "sigøynerrock" innpakket i popriff og tradisjonelle rytmer - med tekster om kjørlighet og personlige problemer. Utvalget i denne sjangeren er enormt, om noe spesielt i lengden for norvegianske ører.

 • ER DET INTERNETTILGANG PÅ HOTELLENE I MAMAIA?

Ja, alle hoteller rigger opp nettservice via WIFI i foajeen eller resepsjonen fra juli hvis de ikke allerede har en slik tjeneste. Uansett finnes det alltid en nettcafè i nærheten. Rumenerne bruker nettcafèer hvis de ikke har nett hjemme. Dette gjelder alle hoteller i hele Romania.

 • ER DET MCDONALDS I MAMAIA?

En rullende McDonaldsvogn finnes i høysesongen helt nede ved Perla, men det er flere ordentlige mcd-restauranter i Constanta. Også en McDrive. Den mest populære er utenfor kjøpesenteret TOMIS i sentrum. Pluss en i fjerde etasje, altså to! Om ikke annet så har de byens reneste offentlige toaletter.( Et tilbud de kan dele med PizzaHut). Med så mye snaddermat i det rumenske kjøkken, bør kanskje Mac'en bare være en avveksling?

 • KAN MAN VEKSLE INN NORSKE SEDLER TIL LEI  I MAMAIA?

Ja, det går greit, norsk valuta er vanlig. Unødvendig å gå om dollar og euro hvis man skal feriere på den rumenske rivieraen. 100-sedler går lettest. Noen steder er 200-seddelen ukjent. 500-sedler er vanskelig å veklse.  Med VISA og MASTERCARD kan du ta ut lokal valuta i bankautomatene i Constanta sentrum og Mamaia uten problemer.  Du får langt bedre kurs ved å ta penger ut via automat, sammenlignet med veksling i kontanter, dette gjelder uansett valuta.

 • HAR DERE NOEN TIPS OM CAMPING I ROMANIA? VI SKAL PÅ BILTUR I JULI TIL SVARTEHAVET?

Det er forskjell på camping ved kysten og i fjellene. Selv om standarden er den samme på hytter og teltplasser, er ofte servicen mer personlig og ekte i fjellene. Se ogsåwww.antrec.ro  og www.plaja.ro  Mamaia har flere campingplasser på veien til Navodari. Skal vi tro våre lesere er campingplassen i Jupiter ved Neptun den triveligste på den rumenske riviera.

 • HVORDAN KOMMER MAN SEG GREIT FRA FLYPLASSEN OTOPENI I BUCURESTI OG TIL SENTRUM?

Det går busser og taxi - selvfølgelig - men som mange av oss opplever så er drosjene styrt av en slags mafia som nesten angriper ankommende turister utenfor flyplassen - og som tar skammelige avgifter når du først er i bilen. Det beste er å ha noen innfødte til å møte deg.  Hvis du velger å klare deg selv, er det best å late som du er lokalkjent og gå til bussene bortenfor alle drosjene. Du kan lese mer på Bucurestisida. Eller du kan ta flytoget som er en kombi av tog og buss.

 • KAN MAN FÅ EN BILLIG BADEFERIE I ROMANIA I SEPTEMBER/OKTOBER?

September er i praksis siste bademåneden ved Svartehavet. Det er billig å bo i september, for mange hotellverter anser sesongen som over. Fra primo september har de fleste charterselskapene pakket sammen sakene sine, så dere må basere dere på rutefly.Oktober er absolutt ikke sikker mht været. Utover det er Romania svært vakker om høsten. Så svaret er JA, MEN DET KAN BLI REGN.

 • HVA ER MANELE?

Manele er sigøynerpop, småmelankolske sigøynermelodier om kjærlighet, hat og pengemangel som har fått en poppig rytmeboks på slep. Love it or hate it. Manelemarkedet er stort i Romania, selv blant de unge. "Manele Reloaded" er manele i discoversjon. Må ikke forveksles med musica popular, rumensk folkemusikk av den tradisjonelle sorten. Sier rumenske kontakter.

 • HVOR GÅR GONDOLBANEN I MAMAIA?

Den går fra Hotel Perla til Casino Delta midt i Mamaia. Man kan gå av og på begge steder. Altså halve Mamaia. Billettprisen tilsvarer 18 nok. Også kveldstid kan man se Mamaia i neonlys. Gondolen slutter å gå litt etter midnatt. Så fin taxi hjem hvis du køyer tidlig.

 • ER RUMENSK ET SLAGS GAMMELT ITALIENSK?

Både ja og nei, - men mest ja! Rumensk er populært sagt en arv fra romerske soldater som ikke returnerte til Romerriket. Dakerne - som bodde i området - var smarte handelsmenn og skjønte at de måtte lære seg latin for å kommunisere med okkupasjonsmakten. Rumensk er et språk i den latinske språkgruppa, men med mange adopsjoner av slaviske ord og uttrykk + en del tyrkisk. Italienere forstår ikke automatisk rumensk, men rumenerne ser italiensk TV og sier de forstår mye av det som blir sagt. Italienere jeg har snakket med ved kysten kaller rumensk for "vulgærlatin" - altså et gammelt latin med en innfløkt grammatikk som låter vulgært i sarte italienske ører. Rumenerne er i alle fall stolte av å være en latinsk øy i et slavisk område, av sitt latinske alfabet og sin litterære kulturarv. Rumensk er lett å gjenkjenne for norske ører, og kan du litt spansk - kan rumenerne ane hva du mener.

 • ER DET DYRT Å TA TOG I ROMANIA?

Nei, det er svært billig - selv om prisene stadig oppjusteres i lei. Sponsingen fra den rumenske stat blir stadig mindre, men dette påvirker i første omgang frekvensen av avganger. Vintersesongen påvirkes først. Oppdaterte priser får du på linken tilwww.infofer.ro Togene i Romania er påfallende presise, og er du kresen, kan du kjøre førsteklasse uten at lommeboka blir slank av tillegget. Etter min mening er tog det beste og triveligste framkomstmiddelet i Romania, selv på statlig sparebluss. Men skaff deg sitteplass! Og kjør RAPID eller INTERCITY, de andre togene er skikkelige melkeruter. Nattog er ikke alltid utstyrt med sovevogner på de mindre sentrale strekningene. Nettstedet www.cfr.ro er også ofte mer oppdatert på flere alternativer enn stedvis gretne lukedamer på lokale stasjoner. Bestillingssystemet er ennå ikke datastyrt og forhåndsbestillinger kan kun gjøres fra 10 dager i forveien og inntil avreise.

 • KAN MAN KOMME SEG LETT TIL ISTANBUL FRA CONSTANTA?

En ferje har kjørt Constanta - Istanbul tre ganger i uka. Men den har mer eller mindre gått i dokk. Men med buss helt sikkert ja. Om sommeren går det fly fra Bucuresti, og busser.  Bussruter er et godt alternativ. Det går busser flere ganger i uka med rumenere som skal handle i den tyrkiske metropolen. Spør et reisebyrå i Constanta som selger Istanbulturer. Det finnes flere rundt butikksentret TOMIS.Bussene går fra busstasjonen et steinkast fra Constanta jernebanestasjon. ET SLIKT BYRÅ ER OZLEM på www.ozlemtur.com.tr Du kan også klikke www.constanta.startpage.ro og sjekke ulike reisebyråer. En busstur tur/retur Constanta - Istanbul koster ikke mer enn 60 USD. www.blueair.ro flyr også lavpris fra Bucuresti til Istanbul fra våren 2005. Visumkrav for tyrkerne som en del av Romanias tilpasning til EU, har ellers redusert trafikken mellom de to landene noe. TURKISH AIRLINE flyr direkte Constanta – Istanbul sommeren 2013

 • KAN MAN TA TOG FRA CONSTANTA TIL BULGARIA?

Dette går bare går via Bucuresti, selv om Mangalia ligger rett ved den bulgarske grensen og har gode togforbindelser til Constanta og resten av landet. Også en toglinje for gods over Negru Voda. Andre forbindelser enn via Bucuresti er kronglete.Lettest til Bulgaria fra Constanta kommer du med bil via Mangalia | Vama Veche eller Negru Voda. Kan være kø ved grensa på dagtid, så beregn god tid hvis du skal til f.eks bulgarske Varna.  Det er heller ikke altfor dyrt å ta taxi fra Mangalia og inn til første by i Bulgaria. Fra Constanta til Varna er det 162 km.

 • HVOR KAN MAN OVERNATTE I DELTALANDSBYEN MILA 23?

Overnatting Mila 23 :http://www.inimadeltei.ro/

Pensjonat med rom fra 55 ron pr natt.

Egentlig det beste overnattingstilbudet i Mila 23. Nettstedet har all kontaktinfo, selv om den bare er på rumensk.

De fleste forbindelsene til Mila 23 går via Sulina, men en liten båt ved navn Nava Spet drar 13:30 fra Tulcea direkte til Mila 23 med ankomst kl 16:15. Billletter til denne kjøpes et byrå rett ved Kulturhuset i Tulcea. Ellers er det bare å spørre etter båten.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015