OZONE - RUMENSK BRAKSUKSESS I EUROPA MED ITALIENSKE OG MOLDAVISKE SIDESPOR

image

I 2004  herjet for første gang en rumenskspråklig hit danselistene i hele Europa. O-ZONE sin tidligere hit i Romania "Dragostea din tei" feiet over Europa og er sommerens superhit på radiostasjonene, også i Skandinavia. Tre millioner kopier av singelen ble solgt i Japan - som et annet eksempel.

" DRAGOSTEA DIN TEI " betyr " MIN  BARNDOMSKJÆRESTE" Direkte oversatt " Kjæresten min fra lindetreet" ( eller treet med blader man kan lage te av ) Dette er et fast rumensk uttrykk for "barndomskjærester". De forelskede gjemte seg i lindetreet slik at ingen skulle se dem

En italiensk plagiatversjon og/ eller coverversjon bidro sitt til suksessen, men låta er O-ZONE sin og det er synd hvis O-ZONE ikke får full kreditt for produktet. I en del land er det plagiatversjonen som spilles med en gruppe som kaller seg HAIDUC. DRAGOSTEI DIN TEI var en hit i Romania for et par somre siden, men ble først lagt merke til i utlandet da en italienske coverversjonen kom. Konflikten var åpenbar, og det pågår rettsaker. O- ZONE skal tidlig ha fått 100000 EURO fra det et italiensk plateselskap for å sikre seg rettighetene til andre låter. De har hatt en annen storhit i Romania med danselåta DESPRE TINE.

De tre guttene i O-ZONE, Dan, Arsenie og Radu kommer egentlig fra den fattige republikken Moldova, et land der de fleste snakker rumensk, men også en stor minoritet russisk. Landet er nærmest i en borgerkrigstilstand i perioder. O-ZONE har hele tida bodd og arbeidet i Romania, så de blir oppfattet som rumenske.

Den siste skiva de ga ut i Romania pr sommeren 2004 heter DiscOzone.Cd-en inneholder DRAGOSTEA DIN TEI i 2 versjoner, blant annet en lang remix, en maratonmix av DESPRE TINE, et liveopptak av FIESTA DE LA NOCHE og den populære balladen ORIUNDE AI FI.

O-ZONE klarte å følge opp suksessen i utlandet med en nypuss av DESPRE TINE. Høsten 2004 var DESPRE TINE nummer en i flere land, og dermed skrev gruppa historie med to hits på rad.

Så ble gruppa oppløst, - suksessen førte til en skikkelig intern krangel - og guttene er nå ute som soloartister med en viss suksess . DAN BALAN er den som har lykkes og er listetopp i flere østblokkland med jevne mellomrom. CRAZY LOOP og CHICA BOOM er et par eksempler Pr anno 2013 er BALAN svært populær i Russland.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015