FAKTA ROMANIAROMANIA er et vakkert land i Sørøst- Europa. Romania er omtrent 480 km fra sør til nord, og omtrent 680 km på det bredeste fra vest til øst. Landet grenser til Ukraina i nord,Republikken Moldova i nordøst, Svartehavet i sørøst, Bulgaria i sør , Serbia i sørvest ogUngarn i nordøst.
Hovedstaden er Bucuresti – eller på engelsk; Bucharest - og har over 2 millioner innbyggere. Det bor nær 22,3 millioner mennesker i Romania - tallene basert på folketellingen oktober 2011. Mellom 2 og 3 millioner rumenere jobber eller oppholder seg til enhver tid i utlandet.
Romania er en demokratisk republikk med ny grunnlov i 1992, - en grunnlov som ble revidert på vesentlige punkter høsten 2003 etter en folkeavstemming. Romania er republikk etter at monarkiet ble avskaffet rett etter den andre verdenskrig. Ex- kongehuset lever nå i Romania etter landflyktighet under kommunismen.
Nasjonalforsamlingen er delt i to kammer; deputat - kammeret og senatet. Romania har tilnærmet et maktfordelingsprinsipp a la Frankrike; - regjeringen har den utøvende makt i balanse med presidentvervet og domstolene. Presidenten har betydelig makt og dette kan forvirre utenforstående da også statsministeren og regjering har mye å si.

Romania er et land med mange ansikter. Fra naturens side er Romania et fruktbart og svært rikt land, men en turbulent historie i moderne tid - og et mangeårig politisk vanstyre og vedvarende korrupsjon har gjort landet til en stat med svære forskjeller på fattig og rik. Mange mangler vesentlige goder som man tar for gitt i Skandinavia. Det har ikke alltid vært slik. I perioder har landet vært rikt og i første rekke. Byen Timisoara var f.eks den byen i Europa som først fikk gatelys.

Da kommunismen falt i 1990, ble diktatoren henrettet sammen med kona si. Ceausescu - familien hadde da terrorisert landet i ti år og styrt Romania i 25 år. De brukte nasjonale ressurser til privat forbruk. Og alt skjedde i kommunismens og folkets navn. For 22 år siden var Romania det mest utarmede landet i Europa ,og det sier seg selv at det tar tid å bygge opp alt fra grunnen igjen.

Siden 1990 har rumenerne forventet seg mye og fått lite. En slags nasjonal resignasjon preger store deler av befolkningen. Landet har omfattende sosiale og økonomiske problemer, men også mange muligheter. Før finanskrisen var Romania det landet i Europa som hadde størst økonomisk vekst totalt sett. Medlemskap i NATO og EU har vært viktige mål for det politiske Romania siden midten av 1990-tallet. I dag er Romania medlem av både NATO og EU, det siste fra 1.1.07 med strenge krav til Romania om å oppfylle reformkravene og få bukt med korrupsjonen. Norge og Romania inngikk en avtale om samarbeid i regi av EEA | EØS fra 1.august 2007.
Romania har siden 2009 innført en rekke økonomiske innstramminger som har rammet befolkningen hardt, men som på samme tid har kommet i forkant av krisen i eurosonen og som dermed har gjort Romania mer motstandsdyktig enn andre land i regionen. Vinteren 2011- 2015 opplever Romania økonomisk vekt igjen, på det makroøkonomiske plan.
Som gjest i Romania bør man være klar over både problemene og mulighetene i dette fra naturens side svært vakre særegne og gjestfrie landet. Rumenerne selv sier: " Kom som en gjest - dra som en venn! " Det er fullt mulig. Turistmyndighetenes gamle slagord: "ROMANIA - SIMPLY SURPRISING !" holder uansett hvordan vi vender det. Det nyere slagordet ROMANIA LAND OF CHOICE får vi håpe også fungerer. Den aller siste kampanjen har overskriften ROMANIA - KARPATENES HAGE.
TURISMEN i Romania har vært et av landets viktigste inntekstkilder og er på vei til å finne sin plass igjen etter 10 år med inkompetanse i bransjen. Mens rumenerne selv fortsatt prioriterer Svarthavskysten om sommeren som tradisjonen tilsier, har flommen av utenlandske turister de siste årene dreiet seg om Transylvania.

Landets geografi er svært variert, fra fjellkjeden KARPATENE til Europas største sumpområde i Donaudeltaet og de milelange badestrendene langs Svartehavet. Mye av landet er dyrket flatmark.
Romania har Europas største stamme av ulv og bjørn hvis vi ser bort fra Russland. Dyrelivet er uvanlig rikt, unike fuglearter lever i Donaudeltaet.
Romania har mange pulserende storbyer der forskjellene mellom rik og fattig er stor. Underholdningsbransjen har vokst mye de siste årene, og utelivet i byene er like heftig som andre byer i Europa. Romania har en pulserende popscene med en rekke artister som får gode kritikker verden rundt. Romanians best betalte artist for tiden INNA.
Om vinteren kan det være blåsig og iskaldt, mens somrene er glovarme med grader om mot 40 pluss - eller mer. I Romania kan man kjøre slalåm om vinteren og bade i tropevarme om sommeren.
Folk snakker rumensk, et "gammelitaliensk" språk med sin helt spesielle egenart, og Romania har altsået latinsk språk i et område som ellers er slavisk. Språket fikk de gamle dakkerne av de romerske soldatene som okkuperte landet. Rumenerne er svært stolte av sitt latinske språk. Det finnes også store grupper rumenere som snakker tysk og ungarsk.
Mange snakker fremmedspråkene fransk og italiensk, da disse språkene er lette å lære for en rumener. Men ungdommen i Romania prioriterer engelsk - som alle lærer i skolen. Russisk - som man måtte lære seg under kommunismen - er ikke populært lenger - og få snakker dette språket
En annen stor folkegruppe er sigøynerne - roma eller romi - som snakker sitt eget språk. Konfliktene mellom roma og rumenere har vært og er mange. En annen minoritet er lipovenene som bor ute i Deltaområdet og som snakker et gammelt russisk språk. Denne minoriteten har en annen og mer positiv status blant rumenere flest.
Den rumensk - ortodokse kirken er en underavdeling av den gresk/russisk-ortodokse og ikke den romersk-katolske. Men på mange måter har den rumensk - ortodokse kirken levd sitt eget liv. Under diktaturet var kirken påfallende ettergivende og samarbeidet med Ceausescu, noe de har bedt om tilgivelse for i ettertid.

Den rumensk - ortodokse kirken i dag er mer selvopptatt og uengasjert sosialt enn sine katolske brødre f.eks i Sør-Amerika. Romania huser også mange romersk-katolske, protestantiske og frikirkelige menigheter. Den muslimske minoriteten er også tydelig i visse regioner sør i Romania.Det er få religiøse konflikter i Romania og mange bruker Romania som et eksempel på et land der religioner kan leve broderlig ved siden av hverandre
Romania produserer olje, landsbruksprodukter, biler og traktorer. Romania er et gedigent landbruksområde der mye gir seg fra naturens side, men investeringer og nytenking har skapt eksportproblemer. Olivenolje og vin er kjente eksportartikler. Turisme er også som sagt på vei tilbake som en viktig inntektkilde for landet.

Romania ble medlem i EU 1.januar 2007 - og medlem i EØS fra 1.august 2007. Romania har soldater i Afghanistan og Irak som medlem av NATO. Romania har stort sett løst sine problemer med nabolandet Ungarn når det gjelder den ungarske minoriteten - og har et nært forhold til nabolandet Serbia og et avslappet forhold til nabolandet Bulgaria. Forholdet til nabolandet Republikken Moldova har er komplisert men broderlig etter EU-medlemskapet til Romania, mens Romania har løst grensetvister med Ukraina i Svartehavet via Domstolen i Haag. Konfliktene i Ukraina de siste årene uroer derimot Romania på flere måter, ikke minst av frykt for mer russisk innflytelse i Republikken Moldova.

 • Romania er delt inn i provinser eller judetul / fylker
 • Romania har 3500 innsjøer
 • 98% av elvene i Romania er sideelver til Donau
 • Høyeste fjell 2544 meter over havet
 • De største byene er Bucuresti, Constanta, Brasov, Timisoara, Iasi og Cluj.
KLIMA OG TEMPERATUR 
Snitt året gjennom + 12C
Max + 38C
Min - 13,4
Døgnsnitt årets måneder for hele landet:
 • Jan - 1,2
 • Feb + 0,2
 • Mars +4,7
 • April + 11,3
 • Mai + 16,4
 • Juni + 21,4
 • Juli + 23,8
 • Aug + 25,9
 • Sep + 18,2
 • Okt + 11,5
 • Nov + 7,3
 • Des +0,2
NOEN TALL 
Romania: 22 635 205 mill innbyggere - tall 2014
4 millioner jobber eller oppholder seg i utlandet til enhver tid viser folketelling fra 2011
Det offisielle folketallet er satt ned til rundt 21 millioner pga emigrasjon. Varierer fra kilde til kilde.
Bucuresti 2 029 899 mill innbyggere 
Offisielle befolkningstall:
 • Rumenere - 89,47%
 • Ungarere - 7,12%
 • Romi ( Sigøynere) -1,76%
 • Tyskere - 0,52%
 • Ukrainere - 0,29%
 • Serbere - 0,13%
 • Grekere - 0,01%
 • Tyrkere - 0,13%
 • Tatarer - 0,11%
 • Slovakere - 0.1%
 • Russere - 0,17
Ca 8 millioner rumenere er registrert som bosatt i utlandet med rumensk pass, fast eller over kortere tid.
Religionsoppslutning: 
Ortodokse - 87%
Romersk-katolske - 5%
Protestanter - 3.5%
Gresk-katolske- 1%
OFFENTLIGE FRIDAGER 
1.desember, nasjonaldag, enhetsdagen, fra 1918 da Transylvania gikk sammen med Romania til en stat
1.mai - arbeidets dag,de siste årene også en halvoffentlig feiring av våren med fester langs den rumenske Svarthavskysten
Første påskedag, Andre påskedag. - Langfredag er ikke fridag i Romania, men mange tar seg fri for å forberede påsken.
25 og 26.desember - første og andre juledag.
1.nyttårsdag.
Regionene i Romania kan ha egne flyttbare halvoffisielle fridager i forbindelse med lokale festivaler og tradisjoner. I regionen Moldova er det spesielt mange slike religiøse dager.
Regjeringen erklærer også en del fridager som varierer fra år til år, gjerne i forlengelse av helger. 

VALUTA:RON eller " lei" etter en større valutaendring ble gjennomført 1.1.07

DET OVERSETTE OG GLEMTE EUROPA 


En reise til Romania blir fortsatt sett på som noe spesielt, fordi landet er relativt ukjent som reisemål.Skandinaviske massemedia har sementert et negativt inntrykk av landet basert på stikkord som barnehjem, gatebarn og løshunder. Det er synd, for Romania er mye mer enn de synlige problemene landet har. Den genuine rumenske gjestfriheten, den varierte og vakre naturen - og den fargerike kulturen er i stikkordsform motstykkene til negasjonene. Og landet byr på fantastisk mat og drikke.
Rumenerne kaller landet sitt for "det glemte hjørnet" av Europa. Mange innfødte føler det slik, og en reise på landsbygda i Romania er en reise tilbake til en tid med nedslitt infrastruktur og en til tider rufsete levestandard
Samtidig er storbyene moderne og pulserende i takt med resten av Europa. I mellomrommet mellom disse to realitetene befinner den jevne rumener seg, i en daglig kamp for å skaffe penger til løpende utgifter. At den private redeligheten til tider må gå tapt for å klare seg, er opplagt - men også helt i stil med den vikarierende offentlige redeligheten. 
Med så mange av innbyggerne sultne på et bedre liv, står myndighetene overfor en kjempeoppgave. Ingen bestrider at turismen er en av de faktorene som kan bringe landet inn i en lysere framtid, men som med mange andre sider av den rumenske økonomien er den kontrollert av en liten og egoistisk elite - som ikke vil dele godene med seg før de blir tvunget til det.
Den beste bagasjen for en reise til Romania er å lese landets samtidshistorie fra 1980 - 1995. Da kan man i alle fall forstå noe av det man kan møte som turist i landet.

TA EN TUR HIT 
Om sommeren kan du ta en skikkelig sydenferie med bad og billig uteliv ved Svartehavet, eller ta lange fotturer i Karpatene eller utforske Europas største sumpområde i Donaudeltaet. Om vinteren kan du stå slalåm i fjellene - og året rundt tilbyr de største byene det beste i natteliv, restauranter, severdigheter og shopping. Hit kommer du med rutefly, lavkostfly eller tog - eller privatbil om så.
Lurer du på noe, skriv til oss på romaniareise@gmail.com 
Om folket og språket
 http://reisetipsromania.blogspot.ro/2013/08/folket-og-spraket.html
Ofte stilte spørsmål FAQ
 http://reisetipsromania.blogspot.ro/2013/08/faq.html
Vi er en infosite, ikke et reisebyrå. Vil du kjøpe konkrete turistpakker, ta kontakt med www.visitromania.no i Oslo 

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015