VAMA VECHE – IKKE HELT HVA DET VAR

vama
Hvis du ikke synes Romania er annerledes fra før, kan du ta deg til Vama Veche 16 km sør for Mangalia ved Svartehavet mot den bulgarske grensa. Vama imageVeche betyr egentlig "den gamle grenseovergangen " og den lille landsbyen var i gamle dager møtested for smuglere og småfiskere. Nå er det mange som mener at VAMA VECHE ikke er hva det var lenger, badebyen som selv i Ceau- sescu sine dager var møtested for rockere, hippier, bohemer og nudister.
 
Kritikerne mener stedet er for kommersialisert og protester mot hotellutbygging har funnet sted. Kritikerne har rett på mange måter og mange har påpekt at Vama Veche i visse perioder av sesongen er like dyr som Mamaia. Det er likevel ungdom og personer uten altfor fet lommebok som generelt sett fortsatt frekventerer Vama, og badebyen er på ingen måte en kopi av overklassiske Mamaia.

Vama Veche ER en liten trivelig badelandsby med fordums image, med sine nudister, sin første-mai-feiring, rockekonserter sommerstid og sin brede gyldne sandstrand. Vinterstid hører man bare om Vama Veche når en eller annen mafioso har blitt tatt med buksa nede og narkotikaen ute i en eller annen tollrassia. Trolig er landsbyen noe av det mest forblåste og ensomme man kan tenke seg i desember.

image

  • Hver 1.mai samler tusenvis av studenter og unge seg i Vama Veche for å feire at sommeren har kommet. Dette er en over 30 år gammel tradisjon
  • Vama Veche er også navnet på en av Romanias mest kjente rockegrupper - for å ha det sagt . De produserer traktorrock av det intetsigende slaget, pluss noen fengende ballader i ny og ne. Og så har de klippekort på MTV Romania. www.vamaveche.ro

Det går flust med minibusser mellom Mangalia og Vama Veche. Disse bussene snur ved grensa litt lenger ned, så man kan egentlig hoppe på disse bussene uansett retning på veien tilbake til Mangalia. Om morningen og ved femtida på ettermiddagen er disse bussene stappfulle i høysesongen. Men fortvil ikke, med i den rullende sardintønna kommer du uansett. Bussene er privateide, og sjåføren tar absolutt alle og full pris uansett om du står, sitter, klemmes eller flyter horisontalt over de andre passasjerene. Vanndrivende er adjektivet.

Bussene går IKKE ned til selve stranda, men stopper oppe ved hovedveien i landsbyen. Landsbyen består av 30-tallshus på begge sider av veien og en kirke. Det tar bare to minutter å gå ned til stranda og på begge sider av strandveien er det reist salgsboder hvor folk med og uten lisens selger juggel og grelle postkort. Men alt er en befrielse etter minibussturen.

image 
Vama Veche har noen få hoteller og flere pensjonater/ turistvillaer, men er du på budsjett, og ikke har lyst til å overnatte i medbrakt telt eller under åpen grensehimmel, må du spørre de som driver snackbaren der veien munner ut i strandkanten. De – og andre – tilbyr private husrom til en rimelig penge. CAZARE – skilt i området betyr det samme - “ PRIVATROM”  siden flere av landsbyboerne leier ut husrom.

Sanitærforholdene kan være så ymse og ikke alle har innlagt vann. Og hvis vann er innlagt, kan det være vannmangel i brønnen sommerstid. Derimot har alle gjestgivere god hjemmelaget plommebrennevin som gjør at du glemmer det meste av det som er trist og leitt. Til neste morgen. Det finne sogså fine mellomklassehotell i Vama som HOTEL LAGUNA | Bildet under |

 

 

Tross fraværet av mange luksuspolerte Mamaiahoteller er Vama Veche et populært badested  - med masse aktiviteter og et hektisk og svært improvisert natteliv direkte på stranda. Det er fortsatt sånn passe "in" og " kult" blant urbane rumenere å feriere i Vama Veche. Rumenere er mer trendyfikserte enn noen, i alle fall hvis du har bostedsadresse i hovedstaden. Vama Veche skal fortsatt være i kategorien " absolutt godtatt" som et alternativ til den ungdommelige badebyen Costinesti .Rockere til Vama og dancefoket til Costinesti – om man vil generalisere.

Nudismen er også mindre tydelig i Vama enn i gamle dager.Den gang da hang folk rundt en sirkelrund "nude bar" bygd av deltastrå, alternativt en strå-restaurant rett over strandstien.  Hvordan de klarte å holde drinkene kalde uten strøm, er en gåte. Men trolig kunne man takke kjølebaggene. De splitter nakne bartenderne som av og til solte seg på den flisefrie barflaten kunne man derimot gjerne ha plassert andre steder. I dag er nudistene mer diskret og spredt utover strandmarginalene. Med unntak.

De som bor på stranda i telt utgjør majoriteten av party-publikummet. Et par musikkbarer prøver kveldstid å overdøve allsangen på beachen med å diskantpresse schlägere fra 60-og 70-tallet, noen nattbadere kjøler stussen i et nattsvart Svarthav,mens andre i shorts sjangler en manele-dans i sanden .Og enda flere dyrker Eros i teltene rundt om.

Hippier har jeg personlig bare sett på Ibiza og i 1969, - og kanskje i Vama Veche. Jeg sier kanskje fordi de med langt hår og flower-power- symboler jeg har sett på stedet , lignet mer på malplasserte husflidsindianere enn aldrende orginalutgaver. Og det var ikke mange av dem. Men okey, hvis man vil være hippie, så må man få lov til det, selv i dag.  De som har greie på det sier at Vama Veche til og med hadde en hippiekoloni under dikaturet, og det sier sikkert ikke så lite. I Romania. - Nåvel, kunststudentene som oppholder seg i Vama Veche etter juli-eksamen, finner jeg mer troverdige. De sper på neste vinters studentbudsjett ved å male portretter av turistene

 

image

Den skrantete infrastrukturen til tross, Vama Veche har noen av de beste spisestedene og noen av de mest originale pubene langs den rumenske rivieraen. Gode strandterasser finnes også.Maten grilles der og da, og servicen er blid og avslappet. Og mobiltelefonoperatørene selger alltid kontantkort fra en campingvogn skulle du være fri for tellerskritt.

Stranda er romslig, selv med mange besøkende. I begge retninger kan du vandre til smalere  og nesten folketomme strandområder. Og du kan faktisk gå til fots til Bulgaria fra sørspissen av Vama Veche. Overgangen er åpen 24 timer i døgnet, men du må 6 kilometer inn i Bulgaria før du finner første bulgarske bebyggelse i landsbyen Durankulak. Men man kan haike hvis det kommer en bil.

Det finnes også en underjordisk tunnel gjennom noen av klippebergene mellom Bulgaria og Romania. Dette er en gammel smuglersti, våt og mørk og syltrang til tider, - etter det vi har sett av reportasje på rumensk TV. Det er ikke vanlig å passere grensen på dette viset - hvis man ikke er proff tunnelrotte eller nettopp har gjennomgått en vellykket nutrilett-kur. Men det skal gå rent teknisk.

VAMA VECHE er på sitt heftigste dagene rundt 1 mai og i perioden 15 juli til 15 august.

Overnatting i Vama: http://www.turistinfo.ro/vama_veche/cazare-hoteluri-vile-pensiuni-vama_veche.html

 

image

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015