FIKSE TENNENE I ROMANIA?

image

Etter mange år i eksil er vi ikke helt oppdaterte på norske priser på tannlegebehandling, men etter det lesere skriver er de vanvittig høye. Vi har mange lesere som vurderer behandling i Romania og vi kjenner mange som allerede har gjennomført slike. I samtlige tilfeller er pasientene fornøyde eller veldig fornøyde. Og prisen er minst halvparten av norsk, noen ganger en femtedel av hva du må ut med i Norge. Og da er også reise og hotellopphold medregnet i de fleste tilfeller. Og kombinerer du tannlegebesøk med en ferie i Romania kan du komme hjem både med nye fine opplevelser i kofferten og finere tenner i munnen.

Vi bruker og har i over 12 år selv brukt rumenske tannleger og kjenner systemet, mulighetene og begrensningene. Konklusjonen er klar: Rumenske tannleger er generelt sett gode, dyktige, har glimrende utdanning og er oppdaterte. I motsetning til leger og sykehus er alle rumenske tannleger private næringsdrivende. De fleste har sine klinikker i lokale miljøer der kundene er bosatt i nærmiljøet – og en god og redelig jobb er god butikk. Og det motsatte dårlig butikk. Mange rumenere synes de i utgangspunktet ikke har råd til tannlege, så når de først går vil de ha full pakke og kvalitet for pengene de bruker på dette. Rumenerne er langt mer pretensiøse og mer kvalitetsbevisste enn for bare noen få år tilbake. Tannlegebehandling er ikke noe unntak.

Reiser du ofte til Romania – eller besøker noen fastboende her - vil en nabo eller kjent umiddelbart kunne anbefale en tannlege både etter pris og kvalitet. Og det er slutt på ”tannlegeteltene” på badestrendene i Constanta-regionen fra årene rett etter revolusjonen der mer eller mindre seriøse tannleger trakk tenner i en fart på turister som hadde tannpine. Alle store og mindre byer har flere tannlegeklinikker som driver seriøst. Skal du på ferie et sted i Romania trenger du ikke bytte bosted bare for å få tannlegebehandling. Du finner alltid noen i nærheten. Du kan sjekke nettet eller snakke med personer på stedet ved ankomst. I alle fall hvis det dreier seg om mindre behandlinger.

Du kan om så besøke flere klinikker i en sjekkerunde. Alle gode tannleger vil gi deg en gratis konsultasjon med prisoversikt og tidsramme. En generell prisliste skal etter loven stå oppslått i klinikken lett synlig fra venteværelset. Finnes den ikke, skal du be om den. Den er kun på rumensk vanligvis, men personalet kan forklare tjenestene.

Det er vanlig på mindre klinikker å betale etter hver behandling, men som utlending vil du som regel kunne betale etter siste besøk hos tannlegen. Det er kun dyrere og større klinikker som lar deg betale med kredittkort, de fleste mindre klinikker tar kun kontanter og du har krav på å få en kassaregistrert kvittering og en fakturapresisering. Dette må du ta vare på for å nyte godt av garantitiden.

Mange tannleger snakker et eller flere fremmedspråk, de fleste engelsk. Eller de har en assistent som behersker et fremmedspråk eller to. Garantitiden hos rumenske tannleger er vanligvis 2 år for større og mindre arbeider. Det forutsetter at du beholder kvitteringen på betalingen og at du kommer tilbake til den tannlegen eller klinikken som behandlet deg. Hvis du utfører en større behandling vil garantitiden kunne gå opp til fem år. Dette bør du i så fall bli fortalt eller etterspørre i forkant av behandlingen. Garantien har som i andre land en rekke begrensninger; andre tannleger kan ikke brukes uten at det er avtalt, kroniske sykdommer som influerer tennene dekkes ikke av garantien, ulykker som skader tennene fysisk dekkes ikke – bare for å nevne noe.

Romania har mange aktive forbrukerkontor og telefonnummeret til det lokale kontoret som din klinikk er underlagt skal presenteres i oppslags form på klinikken. Man kan notere seg dette nummeret bare for sikkerhets skyld – om det skulle oppstå konflikt om garantitolkningen i framtiden.

Smertestillende eller andre medikamenter du måtte trenge i forbindelse med tannbehandlingen skrives på resept av tannlegen og du finner flere apoteker i selv mindre tettsteder. Prisene er svært lave sammenlignet med Skandinavia. Om tannlegen ikke i detalj forklarer hvordan medikamentene skal brukes, blir dette alltid forklart grundig av farmasøyten i apoteket. Radiografi av tennene foregår ofte i spesielle klinikker, altså har ikke alle mindre klinikker denne tjenesten i egen lokaler. I så fall blir du guidet til den nærmeste radiografitjenesten med en instruksjonslapp fra din tannlege. Du betaler i så fall et mindre beløp til denne klinikken der og da.

Hviting av tenner er mulig i Romania som andre steder. Estetiske behandlinger er i kraftig økning også blant rumenere. En slik helhetlig hviting av tenner koster 700 lei hos vår lokale tannlege, og da er alle ettersjekker etc inkludert. Trekking av tann koster 60 lei – bare for å ta et eksempel. Det finnes standardpriser og veiledende priser på tannlegetjenester i Romania, men variasjonene er likevel store i og med at diverse tillegg påløper, spesielt i store klinikker med mer luksuspreg og eventuelle andre tjenester underveis som guiding, hotellbooking og lignende.

Drar du til Romania kun for å fikse tennene, er hovedstaden Bucuresti det naturlige reisemål. Ikke minst fordi det finnes en lavkostrute direkte Torp – Bucuresti to ganger i uken. Det finnes en rekke anerkjente og profesjonelle tannklinikker i Bucuresti som kun retter seg mot utlendinger. Utlendinger som grekere og italienere har lenge brukt Romania som stedet der de gjør tannlegebehandling. Motivet er først og fremst økonomi, tannlegebehandling i hjemlandet er dyrt sammenlignet med Romania. - Vi kjenner også til en klinikk i Bucuresti som retter seg spesielt mot norske kunder, blant annet med info på norsk og norsk veileder underveis. De tilbyr komplette pakker tilpasset pasientens ønsker. Send en email til romaniareiser@gmail.com hvis du vil vite mer om denne klinikken, - eller tannleger vi kan anbefale på den rumenske Svarthavskysten og i Ploiesti. Når det gjelder andre steder og byer enn de nevnt over har vi ingen direkte erfaringer, men vi kan vise til nettsteder og innhente info fra andre kilder.

Vurderer du å fikse tennene i Romania, kan vi tipse deg om følgende:

· Finn ut hva du vil gjøre og hva dette vil koste i Norge anslagsvis.

· Finn ut hvor mye tid du har til rådighet for en Romania - reise og når du eventuelt kan gjøre reisen

· Send oss en email med punktene over - og vi setter deg i forbindelse med en tannlegetjeneste i Romania som vi tror kan hjelpe. Den videre kontakten er mellom deg og klinikken direkte. Du bør få et kostnadsoverslag fra Romania som du kan sammenligne med den norske prisen.

· Fungerer ikke kontakten over eller du vil vite mer, eller ha hjelp til overnatting og transportinfo, send oss igjen en epost.

Våre tjenester er gratis, men vi forventer at folk vi informerer gir oss tilbakemelding om hvor nyttig eller unyttig vår informasjon er. Vi vil også ha en kort vurdering fra deg av den klinikken vi eventuelt har sendt deg til når behandlingen er avsluttet.

Torgeir | Romaniareiser.com

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015