Transylvania – et turisteventyr

transylvania
Den rumenske regionen TRANSYLVANIA har blitt Romanias mest populære destinasjon for utenlandske turister etter hovedstaden Bucuresti. Det skyldes flere faktorer, de mest åpenbare er britiske prins Charles sin gjentatte markedsføring av Transylvania gjennom en serie TV-programmer, og legender, bøker,filmer og presse rundt grev Vlad Tepes og Dracula. På mange måter er det utlendinger som har markedsført TRANSYLVANIA og på den måten har også innfødte fått øynene opp for hvor unik denne delen av Romania er. Og mens rumenske turistmyndigheter gjennom mange år i det vesentlige har promotert den rumenske Svarthavskysten og Donaudeltaet i utlandet, har pendelen også svingt i retning av Transylvania de siste tre årene. En reise i Transylvania kan være en reise tilbake i tiden om man beveger seg i rurale strøk, men byene i Transylvania oser absolutt av nåtid. Uansett hvor møter man levende tradisjoner i møte med rumensk samtid. Ofte i en sjarmerende og overbevisende setting.

Selve ordet Transylvania – eller Transilvania om man vil skrive på rumensk – kommer fra latin og betyr “SKOGEN PÅ DEN ANDRE SIDEN “  Rumenerne selv bruker navnet Transilvania, men også ARDEAL blir brukt om regionen.  Områdene Maramures, Crisana og Banat blir også ofte inkludert i en større betydning av regionen. Transylvania er preget av ungarsk og habsburgersk kultur siden ungarske og tysk-østerikske konger og fyrster i tur og orden har hatt kontroll med regionen opp gjennom historien. Dette viser seg igjen i minoritetsbefolkninger som snakker ungarsk og tysk. Tysk var morsmålet til 200000 personer i Brasov – og Sibiuområdet på slutten av forrige århundre, i dag er tallet betydelig mindre. Ungarsk er derimot fortsatt levende som morsmål mange steder i Transylvania. Tross politiske konflikter mellom rumenere og ungarere i sonen, er det kanskje dette til tider problematiske kulturmøtet som gjør Transylvania spennende, fargerik og variert den dag i dag.

De fleste turister som besøker Transylvania tar utgangspunkt i storbyen BRASOV – som ligger på “grensen” til Transylvania og på mange måter er en naturlig inngangsdør til regionen. Brasov er en usedvanlig vakker og velorgansiert by som det er lett å bli glad i. Et besøk til BRAN og “Draculaslottet “ der inngår i så fall i de fleste turisters prpgram, Men du har ikke sett mye av Transylvania hvis du stopper der og returnerer til hovedstaden. Byene SIBIU, DEVA, ALBA IULIA, TIRGU MURES, SIGHISOARA, BISTRITA og CLUJ NAPOCA er like mye Transylvania som Brasov, og kanskje mer. Mange vi kalle den trivelige kulturbyen CLUJ NAPOCA for hovedstaden i Transylvania, men muligens Sibiu og Sighisoara for de vakreste. Utenlandsk presse kåret også ALBA IULIA for Romanias mest spektakulære by våren 2014, etter en omfattende renovering av byens gamle del.

Uansett vil du oppleve Transylvania på pulsen må du ut av byene og ut på landsbygda. Nesten uansett hvor du ender opp vil du møte vakre og idylliske landsbyer der livet ser ut til å stå stille. Vakre trekirker, kloster, fargerike og dekorerte små bolighus og små eller mellomstore pensjonater som ønsker alle gjester velkomne. Et besøk på nærmeste bar vil gi deg kontakt med vennlige og nysgjerrige mennesker som byr på lokal vin eller plommebrennevin laget i kjelleren. Lokale matretter vil overgå enhver rett du får på dyre restauranter i hoevdstaden. Overtro er utbredt hos de innfødte, og de kan fortelle deg hva du ikke må gjøre eller gjøre på visse dager i året. Mange selger også treskurd og husflid langs veiene eller inne i landsbyene. Eller hjemmelaget ost.

Fotturer i åser og fjellsider kan ofte gjennomføres i merkede ruter eller du får en innfødt til å vise vei mellom småbruk og husdyrflokker. Tar du slike turer i morgentimene eller under solnedgang kan du oppleve følelsen av eventyr og mystikk som du vil huske.
Flere turoperatører har nå spesialisert seg på turpakker eller individuelle opplegg i Transyvania. Vil du vite om slike operatører, send gjerne en epost til oss.

Torgeir | RR

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015