UNDERHOLDNING | NIGHTLIFE ROMANIABildet av Romania som poststalinistisk og kjedelig stemmer absolutt ikke hvis du liker å gå ut på pub, restaurant, kino, diskotek, nattklubb, teater eller opera. Romania swinger skikkelig hvis du befinner deg i en storby eller på et av de populære feriestedene i fjellene eller ved kysten. Her er noe for enhver smak ,også for den som liker det bisarre eller ikke går i dørken av et heidundrende kulturkræsj.

Sigøynerrock eller manele - eller rumensk blues, techno og hiphop i rumensk språkdrakt - eller halvnakne damer i plastikke Las Vegas-show på et større kasino; alt finnes i Romania. Pubvandrere vil kunne ta lange pubrunder uten å tømme lommeboka, og hel - eller halvsofistikerte kunstelskere vil kunne finne sitt museum eller galleri uten å forbrenne for mange kalorier.

Det aller siste, det nostalgiske, det høyteknologiske eller utdaterte, det rufsete eller fantasifulle, det helt like eller det helt forskjellige; Romania har det meste.

Nettsteder som forteller hva som skjer:

WWW.PORT.RO | Her finner du alt på TV og KINO i de største byene, pluss hva som skjer av KONSERTER, SHOW og TEATER.. Selv om tjenestene kun er på rumensk, er det ikke vanskelig å forstå eller finne fram. Siden er godt opppdatert, spesielt på kinosiden.

Kinoene viser filmer på originalspråket med rumenske undertekster, det er kinoer i alle byer uansett størrelse, og de siste kassasuksessene vises som ellers i Europa. Enhver by med respekt for seg selv har sitt eget teater og symfoniorkester, pluss et dukketeater for barn. Det er bare å velge.

Er du interessert i rock og pop kan www.myticket.ro 
gi en pekepinn på hva som rører seg i landet akkurat nå, også av liveopptredener. Det samme gjør www.eventim.ro som sammen med den andre siden nevnt over også selger billetter til eventer online

Klubb - og restaurantlivet i hovedstaden er oppdatert på www.tonight.ro 

Det snodige med Romania er at store konserter og arrangementer ikke alltid annonseres tydelig i avisene, men heller med plakater på gatehjørnene. Så forhåndsbestilling er ikke alltid så lett, du må ta ting på sparket når du er på reisemålet. Det er generelt sett ikke vanlig i Romania å kjøpe billetter i forkant - med unntak av de helt spesielle konsertene av internasjonalt format. Frikonserter florerer om sommeren også på mindre steder, men da er playback tingen i form av gigantiske karaokekonserter med kjente artister. Men mye folk og rumensk røre. I storbyene er konsertene live i ordets rette betydning.


NIGHTLIFE
Romanias storbyer svinger for den som liker natteliv. Og det til priser som er en femtedel av det du må betale hjemme. Diskotekene eller klubbene er like oppdaterte som resten av Øst - og Vest-Europa, trendene like tydelige i Bucuresti som i Budapest.

Det som gjør rumenske storbyer virkelig trivelige er alle pubene og barene som byr på trivelig interiør og gjerne levende musikk i alle sjangere. Ofte helt gratis. - Den som liker å plage omgivelsene med solosang, vil også finne en karaokebar rundt hjørnet. Trøsten kan bli en halvliter for 8 - 10 kroner - snart enestående på dette kontinentet.

De festligste byene i Romania hvis vi tenker året rundt er Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi og Constanta - i den rekkefølgen. Ofte er det studentmiljøene som legger lista, unntatt i Bucuresti, Brasov og Constanta.

Bucuresti er hovedstaden også for de som liker "clubbing". En rumensk avis har listet de beste klubbene i den rumenske hovedstaden her.

Brasov er turistby året rundt og Constanta forvandles til hålligång-by sommerstid. Om vinteren er badebyen Constanta en iskald og forblåst havneby med grelle kontraster rik/fattig. Men om sommeren er det ingen by som klarer å matche partyfaktoren i Constanta fylke. Her er konserter, festivaler og partyarrangement i megaklassen i alle badebyene langs den rumenske Svarthavskysten.

For opplevelser av ren mer estetisk natur er byer som Sighisoara, Sibiu og Sinaia en nytelse. Omgivelsene og atmosfæren er underholdende i seg selv, i tillegg til museer, slott og aktiviteter ute i naturen.


Er du i Romania om sommeren kommer vi ikke utenom
MAMAIA | www.cta.ro

Mamaia er kanskje Svarthavets heftigste in-sted med høy bailabaila-faktor og ingen ved siden eller under. Volumet er høyt og uhemmet. Løvinner og løver kommer ut etter midnatt og går ikke i før sola står opp i horisonten. Skurker, profesjonelle og innfødte menger seg med solsvidde turister. Alt er som det skal være som i det nordmenn upresist kaller "syden" og det som rumenerne kaller "litoral" - kysten.

Det er heller ikke kjedelig i Costinesti eller Vama Veche i juli og august. Her dominerer utediskotekene og navnene på prosjektene byttes ut hver sommer sammen med eierne, men stedene og klientellet er stort sett de samme.

Eforie Nord og Neptun trekker også til seg store grupper festmennesker, I Eforie er det rumensk middelklasse som dominerer og manelekulturen rufser tak i deg fra gågate til hovedstrand. Får du nok av sigøynerpop kan du i Neptun danse på uteterrasser til mer strømlinjet dansemusikk for den presenile garde.

Om vinteren er POIANA BRASOV Romanias ypperste lekeplass for de med penger og skipass. Se ellers sidene for den enkelte by under menyen på hovedsiden vår høyre.

Romaniareiser.com har sin egen eventside her: http://eventsromania.blogspot.ro  På denne sida har vi plukket ut livekonserter vi mener er interessante.
SPORT
Og idrettsarrangementer skal man heller ikke kimse av i Romania. Turn, tennis, håndball og fotball er store idretter i landet. I de større byene annonseres arrangementene med plakater på sentrale gatehjørner.


BUCURESTI - DEN GLADE BYEN - OGSÅ  
Bucuresti seiler opp som en av Øst-Europas mest heftige underholdningsbyer. Praha, Budapest, Warsjava? Vel, Bucuresti henger ikke etter. Snarere tvert om. Mens prisene har blitt stive i de nevnte byene, er prisnivået på utelivet fortsatt svært billig i den rumenske hovedstaden. CNN sier i en rapport at Bucuresti er den billigste storbyen i Europa for turister, sammen med Limasol på Kypros. BUCUR betyr "glad" på rumensk, og hvis du ser i riktig retning er Bucuresti nettopp det.

Blant alle forskjellene, kontrastene og elendigheten er det også plass til et fargerikt og overraskende oppdatert uteliv. Det er bare et tidsspørsmål før weekendturpakkene fra turistbyråene i Nord-Europa også omfatter den rumenske hovedstaden. Tror jeg. Tyskerne og nederlenderne er i gang allerede. De største optimistene tenker seg et nytt Bucuresti a la 1920-årene, da den rumenske hovedstaden virkelig var en lekeplass for Europas jetset.

Linker: Interaktivt kart Bucu>> | www.bucharest-guide.com

HVA SKJER I BUCURESTI?
Skal du til Bucuresti, har fått deg et sted å bo og har noen ledige stunder til moro og kultur, er nettstedet metropotam.com en grei start. Her er show, teaterforestillinger og kino listet opp med reportasjer. . Det finnes noe for enhver smak, fra rock og blues - til opera og hiphop. 

Det finnes en rekke museer og utstillinger. musikaler og show. Og gode spisesteder. En start kan være å dobbeltsjekke linkene nedenfor før du bestemmer deg for hvor du vil spise og tilbringe kvelden.

NETTGUIDER:

TEATER OG SHOW
 • C.TANASE REVUE THEATRE
 • EUROPEAN CULTURAL CENTER
 • BULANDRA THEATRE
 • CASANDRA STUDIO
 • ODEON THEATRE
 • COMEDY THEATRE
 • UNIRII 1 SUBWAY
 • JEWISH STATE THEATRE
 • FOARTE MIC THEATRE - under flytting
 • IL. CARAGIALE NATIONAL THEATRE
 • ION CREANGA THEATRE
 • TEATRUL TANDARICA
 • EXCELSIOR THEATRE
 • TEATRUL MIC
 • NOTTARA THEATRE - under flytting
 • THEATRUM MUNDI
 • PALATUL COPIILOR
 • L. CARAGIALE NATIONAL THEATRE
 • ROMEXPO
 • STUDENT'S CULTURE HOUSE - BUCHAREST
 • LA SCENA
Teaterprogrammene i Bucuresti er preget av rumenske versjoner av kjente klassikere, men innimellom dukker det opp spennende rumenske produksjoner, både i moderne og klassisk form. På de mindre scenene for nye og eksperimentelle former prøve seg i veksel med dukketeater og teater for barn

Det er alltid er det et show på gang. Disse showene kan være listet opp som konserter og huser ofte Romanias beste sangere, dansere og showartister. Det kan være folklore - som faktisk er på opptur i Romania og har sin egen TV-kanal - eller det kan være musikaler importert fra Frankrike, USA eller England. Eller rumenske show satt sammen for å nå ulike publikumsgrupper. Det siste er blitt mer og mer vanlig; man lager en slags lapskaus av artistopptredener som skal fange opp både unge og eldre. Forvirrende for en utlending å ha rap og folkedans i samme show, men i Romania går dette rett inn.

Og har du sansen for det helt spesielle, har Bucuresti fortsatt Europas eneste jødiske teater som spiller på jiddish. En teaterbillett i Romania koster sjelden mer enn 100-lappen. Ofte langt mindre. Komedier spilles oftest på TEATRUL DE COMEDIA - Strada SF Dumitru 2 - og mer visuelle forestillinger i Studenthuset - Casa de Cultura Studentilor. Bucuresti har en flott opera - BUCHAREST OPERA HOUSE - som tilbyr opera og ballett på høyt nivå. Billettene koster under 10 euro

POPKONSERTER
Popkonserter arrangeres i store haller, på kjente klubber, på fotballbaner eller også ute på offentlige steder i byen. De sistnevnte er ofte kjempepopulære rundt høytider som jul, nyttår og nasjonaldag fordi de er gratis, sponset av pengesterke varemerker som prakker reklame på publikum både på og foran scenen. Men hvem bryr seg hvis man ikke trenger betale for billetten.

De mest kjente popgruppene i Romania opptrer oftest i TV-sendte liveshow fra et eller annet kjent sted i byen. Her er det også fri inngang, men showene skjemmes av uhemmet playback. Som regel. Skal man se de beste gruppene live i ordets egentlige forstand, må man finne en klubb der de opptrer og betale for underholdningen. Plakater rundt om i byen er fortsatt den vanligste måten å kunngjøre en konsert på. Eller via en TV-reklamesnutt. Romania har en rekke gode artister innen pop og rock som det er vel verdt å få med seg under et Romaniabesøk. Billetter til de større konsertene selges som tidligere nevnt online på flere webtjenester.

www.bilete.ro | www.port.ro | www.themission.ro | www.eventim.ro 1 www.myticket.ro


KINO
Film på kino er fortsatt den mest populære kulturaktiviteten i hovedstaden, sammen med sportsarrangement. Det finnes kino i alle bydeler, mens de mest moderne kinosalene finnes i HOLLYWOOD MULTIPLEX, fem i tallet. Flere høyteknologiske kinosaler er under bygging. Et utfyllende kinoprogram finner du på www.sapteseri.ro eller www.port.ro Filmene sendes på originalspråket, så man slipper en slitsom dubbing. En komplett oversikt over alle kinosalene i Bucuresti finner du her . I Bucuresti kommer det ut to engelskspråklige aviser som begge finnes på nettet; www.bbw.ro og www.nineoclock.ro . CINEMA CITY - kinoene har også 3D og 4DX

SEVERDIGHETER
En annen ting som kan overraske en besøkende er alle utstillingene i byen. Store internasjonale utstillinger arrangeres kontinuerlig etter tema, og plakater om den aktuelle utstillingen preger veien til / fra flyplassen. Kunstgallerier florerer og det tar for lang tid å nevne alle. Men her er noen: GALERIA ARTEI, GALERIA AVANPOST, GALERIA ORIZONT, GALERIA POSIBILA og GALERIA NOUA. Mange museer har også temautstillinger i tillegg til sine vanlige display. Helt spesielt er utstillingene av moderne kunst i katakombene under KUNSTSAMLINGSMUSEET. Galleriet heter naturlig nok GALERIA CATACOMBA. Her en oversikt over galleriene i den rumenske hovedstaden:
 • CUPTORUL CU LEMNE
 • GALERIA ALLIANZ-TIRIAC
 • GALERIA H'ART
 • LA SCENA
 • VAL HOUSE ART GALLERY
 • M.A.I.'S CULTURAL CENTRE
 • NSTITUTUL FRANCEZI.L. 
 • ANTICARIAT "9" GALLERY
 • BAKU ART GALLERY
 • GALERIA "ARTEI"
 • GALERIA CAMINUL ARTEI
 • GALERIA POSIBILA
 • ANTICARIAT CURTEA VECHE GALLERY
 • "ION CREANGA" LIBRARY
 • ARTIS GALLERY
 • EUTERPE GALLERY AND ART CENTER
 • GALERIA APOLLO
 • GALERIA NOUA
 • INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURA
 • TC ART GALLERY
 • NICOLE CAFESCASA VERNESCU" ART" GALLERY
 • ART POINT GALLERY
 • "UNIUNEA CINEASTILOR" FROM ROMANIA
 • ARTISTS CAFES "LE PRINCE DE LANDEN"
 • FOTOCABINET
 • GALERIA AVANPOST
 • GALERIA ORIZONT M
 • ORIZONT GALLERY
 • SABINA & JEAN NEGULESCU GALERY
 • LUCHIAN 12 GALLERY
 • HUNGARIAN CULTURAL CENTER
 • GALERIA "GALATEEA"
 • PALATUL PARLAMENTULUI SALA BRÂNCUSI
 • LE CLUB - FRENCH VILLAGE
 • GALERIA SIMEZA
 • HT003 GALLERY
 • PALATUL CERCULUI MILITAR NATIONAL
MUSEER
Er du glad i museer, vil Bucuresti ha nok å tilby. Det vil være en bløff å si at alt er like vellykket, men dette avhenger også av øynene som ser og ørene som hører.
Selv trives jeg best på FOLKEMUSEET midt i byen, en storbyoase som viser eldre hus fra ulike deler av Romania. En varm sommerdag kan det være godt å riste av seg storbystøvet i denne parken. Er du på jakt etter det spesielle kan du for eksempel besøke GRIGORE ANTIPA NATURHISTORISKE MUSEUM der et 4,5 m skjelett av en mammut er rekonstruert. Den eneste av sitt slag i verden, funnet i Barlad i Moldova.

Noen kjente museer i Bucuresti
 • PALATUL VOIEVODAL “CURTEA VECHE” MUSEUM
 • MUZEUL TARANULUI ROMAN
 • MUZEUL NATIONAL COTROCENI
 • NATIONAL CONTEMPORAN ART MUSEUM
 • MUZEUL NATIONAL DE ARTA
 • MUZEUL MUNICIPIULUI BUCURESTI
 • HISTORY NATIONAL MUSEUM
 • "GRIGORE ANTIPA" MUSEUM
SEVERDIGHET NR 1 I BUCURESTI
Et besøk i Bucuresti inkluderer selvfølgelig verdens nest største bygning; det som i dag er PARLAMENTET. Vakker, grotesk og gedigen står den som et minnesmerke over Romanias mørke samtidshistorie. Nettstedet er www.parlament.ro Denne netttsiden har både en fransk og engelsk versjon, og er noe formell i formen. Det er mulig å besøke deler av bygningen, - som også huser faste og vandrende utstillinger.

En mer bisarr opplevelse kan det være å ta turen til Ghencea Kirkegård der Elena og Nicolai Ceausescu ligger begravet under to små gravsteiner. Ikke underholdning akkurat, men en del av en reise i Romanias historie om ikke annet. Som motvekt til denne opplevelsen kan man besøke minnesmerkene over revolusjonens ofre ved Cretulescukirken. Bak kirken er en hodeløs statue til minne over alle de som ga litt liv for et friere Romania.

SHOPPING I BUCURESTI
Shopping er underholdning for noen. Bucuresti har en overdose med gigantiske malls oftest plassert i utkanten av selve bykjernen, men også i sentrum.. Shoppingmessig har ikke Bucuresti en egen stor shoppinggate, også de mindre varehusene ligger spredt rundt om. BUCHAREST MALL er kanskje det mest fasjonable kjøpesenteret sammen med PLAZA, mens kjedene METRO, SELGROS og de største butikkene tilhørende CARREFOUR har plassert seg langs hovedveiene ut av byen. Hvis du vil handle mye og til riktig pris, er nok disse siste kjedene å anbefale. Flere har serveringssteder i vestlig stil, og kjedene AUCHAN og CARREFOUR har etter mange sitt syn det meste og beste vareutvalget sett med skandinaviske øyne. Tyske KAUFLAND er Romanias største butikkjede, men her er det daglige forbruksvarer som dominerer.

LOPPER I BAGASJEN
Er du av den ukritiske sorten og har sans for lopper, fake og en gros til latterlige lave priser er gigantmarkedet EUROPA noe for deg. Inne på området finnes også et marked under tak; DEN RØDE DRAGE. Småskurker og lommetyver er en del av klientellet i dette området, så vær litt ekstra på vakt. Men folkelivet ellers er veldig rumensk, i og med at alle småkjøpmenn fra hele Romania handler sine varer her. Kommer du deg først inn på dette området stort som et par fotballbaner, bør du sette av minst to-tre timer.

PÅ RESTAURANT
Bucuresti har hopetall av McDonalds, Kentucky Fried Chickens, Burger Kings og det som mer amerikansk er, men du vil ikke ha problemer med å finne mer interessante spisesteder. Bucuresti har blitt en restaurantby av de helt store. De fleste gode restauranter har rumensk kjøkken, også i tillegg til spesielle internasjonale menyprofiler. Fransk, italiensk, kinesisk og tyrkisk kjøkken er svært godt representert.

Og det er ennå relativt billig å spise ute, selv på de mest fasjonable spisestedene. Da sammenligner jeg med Norge. Unntak finnes, men da er det ofte restauranter som er knyttet til lukkede klubber med medlemskap for den ypperste elite. Mange restauranter har live-musikk i tråd med profilen ellers. Dresskoden er uformell de fleste steder, men i helgene kan dørvakter sile klientellet ut fra hvordan man er kledd. Som i andre storbyer. Det er umulig å anbefale en spesiell restaurant i Bucuresti, selv om jeg har lesere som ber om dette. Personlig smak vil prege en slik anbefaling.

En generell oversikt over restauranter både i Bucuresti og Romania ellers finner du på http://www.inyourpocket.com/bucharest/restaurants-cafes/romanian

Hvis du klikker deg inn her kan du finne en restaurant som passer deg, etter miljø, underholdingstype og plassering i byen. Selv om dette står på rumensk, vil du forstå hovedinformasjonen.

Vil du sikre deg om prisnivået før du tar plass, har de fleste restauranter meny på utsida av inngangsdøra eller rett innenfor. Regningens størrelse avgjøres i første rekke av hva du drikker til maten. Mange turister ber om husets vin, og kelneren kommer da gjerne med det dyreste de har. PUBER og BARER er det på hvert gatehjørne, og en halvliter går fortsatt for 10 kroner. Det er priser man sjelden finner andre steder. Så pubcrawlerne vil trives.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015