HVORFOR BUCURESTI KALLES “ LILLE PARIS “

imageDen rumenske hovedstaden Bucuresti kalles ofte LILLE PARIS eller BALKANS PARIS. Og grunnen er ikke bare kopien av TRIUMFBUEN , men den betydelige franske påvirkningen som først og fremst Kong Carol den første ledet an i.

Men Bucuresti  sin rolle som som hovedstad går lengre tilbake. I 1659 , ble Bucharest den eneste hovedstaden i De rumenske rikene - som man kalte landene i området den gang-. Under styret til  Alexandru Ioan Cuza ble Bucuresti erklært som sentrumsbyen i De forente rikene -  den 24. januar 1862.

Men nasjonen Romanias første egentlige  selvstendighet kom i 1877 , og fra da av ble Bucuresti hovedstaden i det som vi i dag forbinder med Romania . Byen opplevde en sterk økonomisk og sosial utvikling rundt århundreskiftet , og fra 1878 ble industri - og byorganisering gjort i fransk stil. Om enn i liten målestokk de første tiårene..

imageByen endret seg dramatisk i tiden under  Kong Carol I. Byen fikk et helt nytt utseende og tok klengenavnet "Lille Paris". Nye bygninger og nye gateprosjekt fikk franske arkitekter og resultatet var fransk på rumensk grunn. Det var fransk som var diplomatispråket på denne tiden, og alle samtalene i kongehuset var på fransk, det var først og fremst franske bøker i bokhandlene,hotellene ble bygget og omgjort i fransk stil med franske navn, og dyre varer fikk franske fengende titler.

Reiseskildringer fra denne tiden viser hvor fascinerte tilreisende var av denne blandingen av Balkan og Paris. De glade 20-årene var høydepunktet for det “ franske “Bucuresti , - og adelige, kongelige og kjendiser fra hele Europa besøkte BALKANS PARIS for å more seg.

Flere dokumenter fra denne tiden viser også at mange tiltalte hverandre med madame og monsieur. Fransk var mote inntil de harde 30- årene og den andre verdenskrigen.  Siden har forholdet Romania -  Frankrike på mange måter vært kulturelt nærmere enn forhold Romania har med andre land, inkludert Italia – som språklig sett har nære bindinger til Romania.

KILDE: http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-ce-este-denumit-bucurestiul-micul-paris-1056259.html

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015