TRANSPORT FLYPLASSEN I BUCURESTI - VIDERE I ROMANIA


Hovedflyplassen i Bucuresti har koden OTP og kalles på folkemunne kun for Otopeni - som egentlig er navnet på forstadsbyen som ligger rett ved flyplassen. Det offisielle navnet på flyplassen er HENRI COANDA INTERNATIONAL AIRPORT BUCHAREST, døpt etter den store rumenske oppfinneren Henri Coanda, en av fedrene blant annet til jetmotoren.
Alle passasjerfly lander nå på OTP, inkludert lowcost-flyene. Den andre flyplassen rett ved - Baneasa - er kun brukt til cargo og VIP.
Otopeni er en velfungerende flyplass og har et riktig format i forhold til aktuell trafikk.
Otopeniflyplassen ligger 16.5 km fra Bucuresti sin indre bykjerne og hovedveien DN1 går forbi rett ved flyplassen. Til de viktigste byene i Romania er det følgende avstander i km:
- Arad: 561
- Bacau: 287
- Baia Mare: 594
- Brasov: 171
- Cluj Napoca: 433
- Constanta: 266
- Craiova: 229
- Deva: 389
- Turnu Severin: 336
- Galati: 246
- Giurgiu: 62
- Iasi: 411
- Mangalia: 316
- Miercurea Ciuc: 269
- Oradea: 585
- Piatra Neamt: 354
- Pitesti: 113
- Ploiesti: 60
- Predeal: 146
- Sibiu: 272
- Sinaia: 127
- Suceava: 432
- Timisoara: 571
- Targu Jiu: 237
- Targu Mures: 347
- Tulcea: 367
- Vatra Dornei: 556
VIDERE FRA FLYPLASSEN OG TIL SENTRUM 
Er din første stopp selve Bucuresti kan du ta BUSS 780 til hovedjernbanestasjonen GARA DE NORD eller BUSS 783 til andre steder i sentrum, f.eks Enhetsplassen. Bussene går utenfor ANKOMSTHALLEN hvor du også får kjøpt billetter i en luke. Billettprisen er 3,5 lei, 7 lei for to reiser.  Flybussene er en sikker og rimelig måte å komme seg til sentrum på, om noe tungvint hvis mye bagasje.
Vil du ta drosje, kan det koste seg alt fra 40 lei til 80 - 90 lei til jernbanestasjonen GARA DE NORD eller andre steder i sentrum, og mer hvis du ikke er påpasselig. Selv rumenske turistmyndigheter innrømmer at drosjemafiaen på OTP er et problem og er i ferd med å legge om lisenstildelingen. Flere politiaksjoner har ikke løst problemet. Vårt råd er følgende: Gå til drosjer som står langt unna hovedinngangen og i utkanten av av flyplassområdet. Finn en yngre eller kvinnelig sjåfør, noter deg drosjenummeret og km-pris som skal stå på bildøra. Få prisindikasjon på forhånd og lat som du har vært her mange ganger før.
De siste årene har det kommet en rekke apper på androidtelefoner og andre der du kan bestille taxi i realtime.Dette er redningen for taxitrøbbel. Her kan du gi direkte tilbakemelding under eller etter turen. 
Har du booket hotell i Bucuresti, har mange hoteller også rimelig eller gratis henting og levering på Otopeniflyplassen. Spør om dette, eventuell bestill en transport og du har løst usikkerheten med drosjene.
Det bygges T-bane til flyplassen Otopeni, men det drøyer med finaliseringen. Det meget godt annonserte flytoget AIRPORT EXPRESS fra hovedjernbanestasjonen til Otopeni for et par år siden - har mer eller mindre falt i fisk, og begrenser seg til noen få lokaltogavganger i døgnet. Passasjerene uteble siden man måtte hoppe over fra flytoget til en flybuss siste biten før flyplassen. Kronglete, og lite å anbefale.
VIDERE TIL KYSTEN, FJELLENE OG ANDRE BYER 

Fra flyplassen Henri Coanda Otopeni i Bucuresti kommer du deg til den rumenske Svarthavskysten med direktebuss blant annet firmaet www.kirvad.ro eller  http://www.direct-aeroport.ro/ 
Også andre selskaper tilbyr en slik tjeneste, blant annet bussruteselskapet Simpa Trans. Du finner alle Romanias bussruter på www.autogari.ro  En slik direktebuss flyplassen til Constanta og badebyene vil koste rundt 90 lei pr person, mens en rutebuss fra busstasjonene inne i byen koster 60 lei pr person.
Problemet med direktebussene kan være tidene fra Otopeni og at ikke alle stopper i den badebyen du har tenkt deg. Sjekk dette online. De fleste selskapene behersker engelsk og svarer i regelen raskt på epost. Du kan ringe også. 
RUTEBUSSENE mellom Bucuresti og Constanta går hver time på dagtid. Noen av bussene går helt fram til eller har forbindelse til Manglia. Om sommeren langt oftere enn vinteren,
Du kan også selvfølgelig ta tog fra hovedjernbanestasjonen Gara de Nord, alle tider og priser på http://www.cfrcalatori.ro/ - eller du leier privat transport. 

Det siste kan ordnes ved å sende en epost til locationromania@gmail.com med detaljer om tidspunkt og antall personer.. Kan være praktisk om man kommer seint til Bucuresti på kvelden og må videre uten opphold i Bucuresti by. Du settes i direkte kontakt med sjåføren og avtaler med han seinest 4 dager før ankomst. Du kan også bestille i Norge via www.visitromania.no 
En drosje til eller fra kysten til Otopeni vil koste 550 - 600 lei, en privattransport 450 - 500 lei pr bil som tar maks 4 personer. Minibusser kan leies av flere selskaper om man kommer med en større gruppe. Autogari.ro informerer også om slike tilbud.
Togene etter 15 juni stopper i alle badebyene mellom Constanta og Mangalia. Mamaia har ikke togstasjon, her bruker du drosje fra jern|banestasjonen i Constanta eller lokalbuss merket Mamaia eller Navodari. Etter 15 september er det bare lokaltog som går mellom Constanta og badebyene - og en serie med lokalbusser.
VIDERE TIL FJELLENE OG ANDRE BYER 
Som sagt, rutebusser går til alle rumenske byer fra Bucuresti. Alle finner du på AUTOGARI.ro Men skal du til fjellene - for eksempel via Brasov eller til den vakre byen Iasi i Moldova anbefaler vi tog. Togene mellom disse store byene har ofte IC-standard, aircondition og strømuttak for pc og mobil. Igjen finner du alt du trenger på www.infofer.ro  Du kan også kjøpe billett online etter å ha registrert deg - og printe ut billetten og ta plass med denne utskirften pluss et idkort / pass. Flere tips om tog i Romania finner du øverst på sida vår.
Det mange ikke vet er at Romania har et stort nett av PRIVATE TOG som blir oversett av Romanias statsselskap sine websider. Disse togene er enklere, men gode, og mye billigere: http://www.regiotrans.ro/ og /http://tren.transira.ro/ 
De private togene går på nedlagte strekninger, men også på strekninger som betjenes av statens CFR. På stasjonene er dessverre de priavte togene mange steder boicottet infomessig, men kommer du til stasjonene i tide finner du ut av det. Vår erfaring med private tog i Romania er kun gode, billigere, bedre service og punktlighet. På mellomlange distanser absolutt et alternativ.
BILUTLEIE
Det er en rekke selskaper både rumenske og internasjonale som leier ut bil på Otoepniflyplassen. Du finner dem via flyplassens nettside under. Priser og tilbud svinger, og man bør sjekke hva som er inkludert om man har spesielle ønsker. Du må beregne et vesentlig depositum ved leie av bil de fleste steder.
Flyplasshoteller finnes både på flyplassen og i nabolaget i den lille byen Otopeni - der rommene er billigere enn de rett ved eller på flyplssen. www.tourneo.ro er en god side for hotellsøk i Romania.
Flyplassens egen webside
Har du spørsmål eller kommentarer til denne artikkelen, bruk gjerne kontaktskjemaet i rammen til venstre.

Media om Romania

www.romaniareiser.com

www.romaniareiser.com
Mangalia

Therme Bucuresti

GURA PORTITEI ROMANIA

GURA PORTITEI ROMANIA
Det rumenske Donaudeltaet er Europas største våtmarksområde med et unikt fugle- og dyreliv.

FAGARAS ROMANIA

FAGARAS ROMANIA
Fagarasfjellene er det ultimate av rumensk alpine landskap. Her finner du også "verdens herligste vei" ifølge engelske TOP GEAR

Donaudeltaet Romania

NYTT INNEN TURISME

BESØK ROMANIA | visitromania.no

BESØK ROMANIA I 2016 !

www.visitromania.no | " Romania er en reise verdt - tar du en tur? " | Norsk reisebyrå med Romania som spennende reisemål | Promopresentasjon varighet 03:44 |

Posted by Destinasjon Romania on 8. desember 2015